Държава, бизнес и образование се обединяват, за да предоставят възможност

...
Държава, бизнес и образование се обединяват, за да предоставят възможност
Коментари Харесай

Наши фирми ще намират пазари в чужбина чрез Експортен хъб България

Държава, бизнес и обучение се сплотяват, с цел да дават опция на повече български компании да намерят пазари за продукцията си в чужбина. Инициативата се назовава Експортен хъб България. Той бе основан на особено събитие през днешния ден посредством подписването на съглашение сред 12-те участници. Това са Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (ИАНМСП), чиято е и концепцията за основаване на хъба, София Тех парк, Българската организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ), Българската стопанска камара (БСК), Конвенцията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската консултантска организация, Клийнтех България, Българската стартъп асоциация, М3 Комюникейшън Груп, СофтУни, Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси и Асоциацията на бизнес клъстерите.

Идеята и задачата на Експортен хъб България е да работи за интернационализацията на българския бизнеса и повишение на родния експорт. Това ще става посредством платформа, която ще улесни нашите предприятия при навлизането им на непознати пазари, както и ще им обезпечи достъп до информация за спецификите и особеностите на другите пазарите по света.

Паралелно с това самодейността ще даде опция на компаниите да развият и усъвършенстват своите умения и знания, както и да вземат участие в мрежа за обмяна на пазарна информация, опит и познания посредством онлайн и офлайн събития.

„ Това ще се случва в две посоки. Първото ще се състои в ежемесечни мероприятия-обучения с предприятия, осъществили се към този момент на непознати пазари. А в тях ще вземат участие и комерсиалните ни аташета в чужбина “, изясни изпълнителният шеф на ИАНМСП Бойко Таков. Той добави, че в началото тези мероприятия ще се организират офлайн, само че упоритостта е скоро те да се случват и онлайн, с цел да могат да имат достъп до тях индустриалните предприятия, болшинството от които не са локализирани в София. В тази връзка СофтУни към този момент работи върху уеб страницата на Експортен хъб България, посредством който да тази образования да се организират в напълно онлайн формат. „ Идеята е, че София не е България. И фокусът на образованията ще е ориентиран към тези производители, които са в провинцията “, изясни още Таков.

Второто направление ще съставлява съответни образования на български компании. Ще се стартира с 15 такива, разрастващи активност в 3 бранша на стопанската система, които към този момент са постигнали такова равнище на развиване, което да им разреши агресия на непознати пазари, стана ясно още от думите на шефа на ИАНМСП. Таков добави, че тази стратегия ще бъде 4-месечна, а задачата ще е всяка компания да си откри най-малко един нов пазар в чужбина или най-малко един нов клиент там.

„ Подкрепата за компаниите ще бъде изцяло безвъзмездна, а към този момент бяха извършени диалози и с Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ за финансиране, което да докара до по-голяма резистентност на самодейността, добави още Таков.

По време на презентацията си той означи още, че оперативно Експортен хъб България ще стартира да работи при започване на 2020 година А даже по-малко от година е лишило основаването на хъба. Таков описа, че при започване на т.г., по време на работна аудиенция в Южна Корея, от ИАНМСП са видели сходна платформа и по този начин се е зародила концепцията в България да бъде направено такова нещо. С времето концепциите са били изчистени, а в това време доста от организациите, които през днешния ден учредиха хъба, сами са поискали да се включат в него, когато още нещата са били на идейно равнище. „ Което единствено по себе си е препоръка, че самодейността е добра “, означи Таков. И добави, че Експортен хъб България е доста прекрасен образец за публично-частно партньорство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР