Държа да отбележа, че българският паспорт много му помогна при

...
Държа да отбележа, че българският паспорт много му помогна при
Коментари Харесай

Ще играе ли Индиана Василев за националния отбор на България

Държа да отбележа, че българският паспорт доста му оказа помощ при контракта с Астън Вила, споделя Денчо Василев, който е татко и управител на Индиана Василев.

Индиана Василев несъмнено е най-прогресиращият български футболист от началото на 2020 година. За по-малко от месец той дебютира за мъжкия тим на Астън Вила – първият му мач бе за ФА Къп при загубата с 1:2 от Фулъм, а по-късно влезе като запаса в още две срещи на отбора от Бирмингам в Премиършип – против Брайтън (1:1) и Уотфорд (2:1).

След по-малко от месец, на 16 февруари, Инди, както го назовават всички, ще навърши 19 години.

Момчето, което е родено и израснало в Америка, от дълго време е част от юношеските национални тимове на Съединени американски щати, само че към момента има опция да облече екипа на България поради двойното си поданство. Още в ранните му детски години при едно от идванията на фамилията в България, Инди и сестра взимат наши паспорти.

Бащата Денчо Василев, който е и негов управител, описа особено за Gong.bg футболната приказка на Индиана.

Денчо Василев също е някогашен футболист, има мачове със Сливен в „ А “ група в края на 80-те и началото на 90-те години. Той е част от именития тим в паметните мачове с Ювентус за КНК и в шампионата за Купата на България, която отборът от града под Сините камъни печели. Специалистите му вещаят сериозна футболна кариера, само че на 21 години той избира да замине за Съединени американски щати – да учи и да играе в страната на неограничените благоприятни условия. Завършва университет в щата Алабама на цялостна стипендия със компетентност Международен бизнес и бизнес мениджмънт и незабавно по-късно се връща у нас. Но не с цел да продължи с футбола, а с цел да се ожени за огромната си обич Маргарита. Взима брачната половинка си зад Океана и двамата стартират да градят бъдещето си от нулата.

Докато учи и играе в университета, Денчо се сприятелява с американец, който има огромна компания за маркетинг и щемпел. След дипломирането той му предлага да стартира работа при него, където е и до през днешния ден. Любовта му към футбола го кара да изкара лиценз, който му разрешава да образова на футбол деца до 12 година Така денем работи във компанията, а вечер тренира дребни момчета и девойки. Така е и до през днешния ден.

„ И двете ни деца са родени в Америка, в град Савана, щата Джорджия. Инди има по-голяма сестра Ванеса, която учи в университет. Когато бяха дребни, ги взех да упражняват при мен. Инди беше на пет, а Ванеса – на 7. Дъщеря ми предпочиташе да

играе като бранител, до момента в който Инди все го влечеше напред. Мога гордо да кажа, че аз съм първия му треньор, тъй като беше в моя тим до 10-годишна възраст, а по-късно се преместихме в Академия Савана Юнайтед, където го упражнявах още две години “, разкрива бащата първите стъпки на Инди във футбола.

Много въпросителни има към забавното име, което е избрал за сина си.

„ Кръстен е на Индиана Джоунс – основният воин от едноименния филм. Израснах с него, беше ми обичан в младежките години. Да, необичайно е, рядко срещано, само че пък и той си го харесва. И у дома, и на всички места му споделят Инди “, признава Денчо пред Gong.bg.

Когато Индиана става на 14 години, отива в Академията IMG. На процедура това е интернат, в който се практикуват всички американски спортове - тенис, баскетбол, американски футбол. Живееш дружно с други деца, тренираш, учиш. Това му оказва помощ доста да узрее на тази нежна възраст.

Астън Вила го вижда на един шампионат във Франция, където Инди взе участие с националния тим на Съединени американски щати до 16 година през 2016 година Следва покана за едноседмични проби в Англия, на които се показва чудесно и малко по-късно представители на академията на IMG се срещат във Флорида със фамилията на Инди. Двете страни бързо си стискат ръцете и подписват контракт за 3 години с клуба от Бирмингам.

„ От Астън Вила бяха доста съществени и настоятелни. Първото нещо, което поискахме, бе да му обезпечат апартамент в Бирмингам, с цел да може аз или жена ми да сме при него. Нямаше по какъв начин да се съгласим на 16 година да го пуснем сам в Англия. Подкрепата на фамилията е значима за всяко дете, а за него още повече. Той е много свенлив, затворен, нужно му е време да се отпусне, да свикне с новата конюнктура и с новите хора. Аз бях наясно, че отиде ли самичък, няма да се оправи. Познавам си детето и по тази причина поставихме това изискване, което незабавно бе признато “, изяснява Василев-старши.

Той напуща работа и се мести в Англия със сина си. Вози го на тренировки, върви на всичките му мачове, не пропуща и гостуванията. В началото младежът играе за юношеската групировка на Астън Вила до 18 година, а от лятото на 2019 година е част от тима до 23 година Индиана е част от националния тим на Съединени американски щати и на международното състезание за юноши до 17 година в Индия през октомври 2017 година

„ Исках да не му липсва нищо. Да преживее по-лесно тази голяма смяна. Заради него се научих даже да сготвям. Мога да кажа, че обиколих цяла Англия – където и да играеше Астън Вила, аз бях там. След това обсъждахме мачовете, давах му препоръки “, разкрива бащата.

Голяма поддръжка в Астън Вила Инди получава от Стилиян Петров, който е със статут на легенда на клуба и живее в Бирмингам.

„ Още първоначално Стенли му се обади и сподели, че може да разчита на него за всичко. При потребност постоянно може да му се обади. Това е голяма морална поддръжка за младо момче като Инди “, държи да означи Василев-старши.

Денчо е наясно, че синът му има още доста да учи във футбола и се радва, че работи крепко.

„ Има доста мощен ляв крайник, само че умее да употребява и десният. Вкарва и голове с него. Притежава отлична линейна експедитивност и взор върху играта. Най-големият плюс обаче е интелектът му. От дребен съм го учил, че всеки може да подава встрани и обратно, значим е извеждащият пас. Справя се еднообразно добре на всички постове в предни позиции – зад нападателя, на крилото или пък като изнесен напред нападател. Въпреки че не е доста висок – 179 см, все по-често виждаме в тази роля по този начин наречените леки нападатели, които са доста преносими “, изяснява Василев-старши.

След като изкарва близо година в Англия, Денчо се връща в Америка и предава щафетата на брачната половинка си Маргарита, която сега се грижи за сина им на Острова. Той обаче продължава да следи в елементи изявите на наследника си. През есента на 2019-а, когато Инди към този момент играе в тима до 23 години, Денчо не изпуска нито един мач, гледа ги в тв канал на клуба.

Бащата е наясно, че шансът е изиграл голяма роля за привличането на Инди в първия отбор на Астън Вила.

„ В този миг контузия получи главният нападател в мъжкия отбор Уесли. По същото време Инди играеше като нападател в тима до 23 година и вкара много голове. Така се стигна и до качването му в първия състав. Дебютира за Купата, след това влезе и в два мача от Висшата лига, само че не чакам да играе във всеки мач. Важното е, че към този момент е видян и единствено от него зависи до къде ще стигне. Аз доста се гордея с него, тъй като се труди настойчиво. В Савана Инди е същинска звезда - в историята на града нито един състезател не е стигал до народен тим на Съединени американски щати “, разкрива бащата.

Месеци преди баражите на България за класиране на Евро 2020 се заприказва, че Инди може да получи първата си повиквателна за мъжкия ни тим.

„ Още никой не приказвал с нас – нито с мен, нито с Инди. Не мога да кажа какво ще решим, в случай че това стане. Засега единствената покана от БФС бе през есента на 2019 година за мачове на младежкия народен тим. Получихме повиквателната, следкато към този момент бяхме удостоверили присъединяване на Инди в националния отбор на Съединени американски щати до 20 години. Преди това никой не ни е търсил. Синът ми не е израснал в България, само че всяко лято си идваме.

Вкъщи се приказва единствено на български и децата знаят добре езика. Ванеса го владее чудесно, Инди се тормози, когато приказва на български, само че схваща всичко. Държа да отбележа, че българският паспорт доста му оказа помощ при контракта с Астън Вила “, прибавя Василев в ролята на управител и татко.

Това е единствено началото на приказката за българския гений от Америка. Продължението зависи единствено от Индиана Василев и всички в България се надяват то да е обвързвано с нашия народен тим.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР