Дарителска кампания събира средства за запазване, възстановяване и възраждане на

...
Дарителска кампания събира средства за запазване, възстановяване и възраждане на
Коментари Харесай

DMS кампания набира средства за ремонт на читалището в Батак

Дарителска акция събира средства за опазване, възобновяване и възобновление на остарялата постройка на Народно читалище „ 4 май – 1897 година “, в гр. Батак, която има потребност от незабавен ремонт. Тя сега се разрушава, тъй като покривът й е съвсем опустошен, заради което в постройката тече вода при всеки дъжд или сняг. Нуждае се в началото най-малко от реорганизация на покрива, която да спре течовете и разрухата. А в бъдеще ще са нужни значително средства, с цел да се възвърне и вътрешността на постройката.
В годините след 1991 година са положени големи старания, с цел да се поддържат постройките на читалището, само че средствата са незадоволителни. С времето остарялата постройка от ден на ден се разрушава и става все по-трудно да се възвърне. Нанесените от времето вреди са големи, както във вътрешността, по този начин и по покрива и фасадата на постройката. Бавно и несъмнено покривът капе, стените поддават, мазилката отдавана е олющена.
През далечната 1897 година в Батак учители, занаятчии и други будни батачани основават читалище. В тези тежки времена, когато с труд поставят основите на нова страна, когато към момента оплакват своите мъртви, те събират силите си, с цел да дадат на децата си достъп до просвета и обучение – музика, книги, изкуство. За да увековечат паметта на батачани, починали през Априлското въстание през май 1975 год., за име на читалището се приема “ Читалище – монумент “ 4-ти май “.
През 1932 година е издигната постройката върху дарена за задачата земя и напълно с дарения, събрани от батачани. От 1939 година в постройката се обитават киносалон и книжарница. От 1979 год. читалището се обитава в нова постройка. А остарялата постройка се е употребила за градското кино и книжарница.
Време е да покажем, че можем да опазим наследството си, че можем да спасим труда на предците си – тези, които са били преди нас и са дали опция на Батак да има киносалон, театрална зала, място, в което младите да се събират и да свирят, да пеят, да танцуват.
Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS BATAK на номер 17 777 (за клиенти на Telenor, VIVACOM и A1). За абонаментни дарения и други способи за даряване посетете https://dmsbg.com/11523/dms-batak/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР