Дарител предостави 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на

...
Дарител предостави 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на
Коментари Харесай

Дарител даде 20 кг злато за позлатяване на кубетата на Царевец


Дарител даде 20 кг злато за позлатяване на кубетата на Патриаршеския храм на Царевец. Проектът за позлатяване на кубетата се предлага от локалния предприемчив публичен комитет “Асеневци”. Проектът носи името “Царевец – великолепие и популярност на България”. Това заяви пред публицисти ръководителят Марин Павлов.
Позлатяването ще се реализира от екипа, работил по храма “Александър Невски” в София и по храм-паметника „ Рождество Христово “ в град Шипка. След подписване на контракт с Община Велико Търново специалистите ще посетят Велико Търново, с цел да създадат обширен обзор на кубетата на Царевец. Ще бъде построено скеле, за което от комитет „ Асеневци “ твърдят, че няма да пречи на туристите. Предвижда се идейният план да се осъществя поетапно в границите на 3 месеца. Вече са обезпечени и 20 кг злато. Материалът е дарен от български производител. Дейностите по подготовката, проектирането и градежа на скелето възлизат на към 600 000 лв.. Инициаторите чакат сумата да бъде събрана посредством дарения. „ Както се откри човек, който да подари златото за позлатяването, считаме, че ще успеем да съберем и сумата за възнаграждение на самото позлатяване “, уточни доцент Симеон Захариев, който е началник на идейния план. Той добави, че процедурата за набиране на средства ще стартира след подписване на контракт с Община Велико Търново.
„ Разчитаме общинското управление да огледа позитивно на нашето предложение, тъй като това е за славата на България и на българщината, още повече, че това е Велико Търново – остарялата столица на България “, уточни доцент Захариев. Той добави, че към този момент има решение за този план от локалния експертен съвет към Общината. То е от месец юни 2016 година, съобщи Фокус. „ Надявам се отговорът на кмета да е позитивен, защото той е подписал мнението на експертния съвет. Щом има отношение по процедурата, допускам, че след решение на Общински съвет, кметът ще подпише контракта “, уточни ръководителят на плана.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР