Дарик се държи като радио на протеста. Тошо Тошев си

...
Дарик се държи като радио на протеста. Тошо Тошев си
Коментари Харесай

Време разделно за Борисов и Пеевски

Дарик се държи като радио на митинга. Тошо Тошев си споделя искрено какво мисли за властта, организацията на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев излиза със социология за оставка на кабинета, а те двамата следят на място антиправителствените митинги. В българската политика това са ясни знаци, че ръководещите, които и да са те, скоро ще си отидат. У нас въпреки всичко политическата класа не е еманацията на нацията и по тази причина интригите в нея са на надълбоко провинциално равнище, съпоставени с тези в Европа да вземем за пример. Така беше, когато падна държавното управление на Виденов, след това при митингите през 2013 - 2014 година.
Няма да върша разбор за разликите и приликите сред протестиращите тогава и в този момент, тъй като по тази тематика към този момент прекалено много се изговори. Пеевски е общият знаменател, само че има и още нещо. За първи път митингите са симптом на политическа зрялост на електората, който към този момент има нематериални претенции и не е подготвен да се откаже от тях против финансови и обществени облаги.
Бойко Борисов е обмислял оставка още след излизането на втората порция записи в края на юни, само че хора от близкото му обграждане са го убедили да задържи. Ако беше послушал инстинкта си, то през днешния ден възможностите му за оцеляване щяха да са покрай отлични. Сега излизането му от властта го трансформира в цел за всички – политически врагове, правосъдно гонене даже и легендите за отмъщението на сръбския мафиот Сретен Йосич към този момент стартират да получават меродавност.
Случващото се в този момент опровергава тезата, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са скачени съдове - потъне ли единият, ще дръпне и другия със себе си. Скачените съдове в действителност са Бойко Борисов и Делян Пеевски, а техният фаворит Иван Гешев ще ги потопи. И Пеевски, и Борисов са подготвени да се предадат един различен, с цел да оцелеят. Вече го вършат. Премиерът обезверено и неуместно се кълне, че генералният спонсор на Движение за права и свободи няма нищо общо с кабинета. Томислав Дончев и той се изяснява, че даже не го познава. Медиите на Пеевски започнаха внезапно да обръщат посоката, а това е сигнал, че той към този момент счита Борисов за потъващ транспортен съд и се пробва да се сниши, като се скрие измежду тълпата на негодуващите. Приготвил е избавителни лодки, с които е пробил част от партиите отвън властта, някои от новите политически планове. Вървят опити за завладяване на митинга от вътрешната страна или неговото дискредитиране. Засега прекомерно постепенно, с най-малък триумф.
Пеевски обаче има и други проблеми. Напрежението сред него и Ахмед Доган става все по-видимо. Вижте по кои тематики приказва и какви послания насочва Карадайъ и го сравнете с Йордан Цонев и Хамид Хамид. Ортакът на Доган Румен Гайтански-Вълка е обект на офанзиви от най-малко половин година. Бяха му отнети поръчките в няколко региона на София. А абсурдът, издигнат в общественото пространство от Владислав Панев от " Демократична България " за нелегално строителство в ловно стопанство " Искър ", налива умишлено или не вода в мелницата на Пеевски, който ненавижда Вълка съгласно хора, осведомени с техните взаимоотношения.
За Бойко Борисов е основен въпросът с оцеляването на този парламент и излъчено от него държавно управление до постоянните избори през март 2021 година. Той евентуално има и други терзания, с изключение на реваншистки длъжностен кабинет на президента Радев и невъзможността за надзор на изборния развой. Вероятно има терзания, че може да се трансформира в изкупителна жертва за политическото оцеляване на Пеевски и Гешев. Затова той събра актива на ГЕРБ с три съществени цели:
1. Да разгласи подготвеност за отдръпване и да уточни заместител, който да довърши мандата с вярата, че това ще успокои обществото.
2. Да се опита да консолидира към себе си партията и да се обкръжи с нея.
3. Да даде знак на членовете на ГЕРБ, че им следва тежка борба за оцеляване.
Тези негови старания по-скоро ще претърпят неуспех, тъй като късно се обърна към актива, който пък е тежко афектиран от това, че Борисов позволява до себе си с изключение на Севделина Аранудова единствено новите гербери в лицето на Харизанов, Сачева и даже Биков. Тези аватари пък от много време водят политика на почистване на старите фрагменти - разбирай, изместване на правилните гербери и замяната им със свои протежета. Тези, които упорстват на " стратега " Харизанов, неприятно им се написа. Освен това проблемите на Бойко Борисов са в огромните градове – главно София. Те са вследствие на глупави, предвидими и предотвратими неточности, нагла корупция, кадрова отпадналост и надменно държание на властта. Предизборните акции постоянно се изнасят от партийните структури на локално равнище, които са мощно стимулирани единствено на кметски избори, тъй като касаят директно живота на хората и изгодите са забележими. В останалите случаи това за тях е доста огромно изпитание със слаба мотивация, изискващо съществени запаси. Та в този момент същите тези структури ще би трябвало да се оправдават и червят пред локалния електорат поради грешките на централната власт, която в нито един миг не се е допитала до тях. Да оправдават решенията на държавното управление и да изясняват, че зад всеки скандал стоят душманите на ГЕРБ. Същтите тези структури би трябвало безусловно да се хвърлят в калната предизборна борба и да завоюват депутатските места на хора като Тома Биков, Деница Сачева, Боил Банов, Данаил Кирилов и други, стартирани от новия мотор на ГЕРБ и кадровик Харизанов.
Да не забравяме и бизнеса, който отдавна е на послушание и в този момент тук-там с голямо предпочитание ще поддържа всеки, който не е ГЕРБ. Парадоксът е, че същият този бизнес години наред подкупавше партии, пазареше политици, покваряваше с парите си властта на всички равнища, през днешния ден милее за правила, закони и работещи институции. Най-сетне схванаха, че съществуването на правила е добре за всички.
Иронията е, че не Цветан Цветанов докара ГЕРБ до ситуацията, в което се намира, а самият Бойко Борисов и неговите нови любимци. Същите тези, които преди година дадоха всичко от себе си " Апартаментгейт " да разчисти терена от Цветанов и сие. Не беше нужно някогашният втори да предприеме каквото и да било. Просто трябваше да чака търпеливо, тъй като познава добре потенциала и опциите на своите съперници.
За никой сега не е преференциално да има предварителни избори наесен! Никой няма подготвеност. ГЕРБ имаше допреди месец. Сега членовете ѝ са в суматоха и размишляват върху личното си политическо оцеляване. До преди седмица-две общително отказваха поканите на Цветанов да се причислят към новия му план. Днес обаче стартират да се замислят, а някои от тях даже обръщат взор към други политически сили.
Впрочем за предварителни избори се заприказва още през февруари. Тогава интензивно вървеше слуха, че Борисов през пролетта ще хвърли оставка и ще провокира избори, с цел да пресече пътя на новите планове, които нямаше да имат нужното време за подготовка. Но COVID-19 промени този сюжет.
Какво ще се случи оттук насетне?
Борисов към този момент е приел действителността, че четвърти премиерски мандат няма да има. Днес той се бори за безвредно отдръпване от политиката. Изявената подготвеност за оставка е знак за подготвеност за договаряния с партиите участващи в митинга. По-конкретно, " Демократична България ". Предложението на ГЕРБ би било обилно - подготвеност за някаква форма на програмно експертно държавно управление с министри препоръчани от " Демократична България ". Склонна съм да предположа, че Христо Иванов, който от неопределен политик за един ден се трансформира в рок звезда, няма да се съгласи тъй като няколко месеца във властта в този момент ще му костват очертаващата се няколко годишна звездна кариера.
Поначало тези, които провеждат и поддържат митингите, са изправени пред сложен избор – да има ли избори, които ще доведат до фрагментиран парламент и допустимо влизане на страната в серпантина на предварителни избори или не?! Те обаче са наясно, че в този момент са изправили Борисов и Пеевски до стената. За първи път оцеляването на империята на Пеевски е под опасност. Оставането до постоянните избори ще му разреши да се укрепи. Протестът реализира една от задачите си – на процедура накара Бойко Борисов да се отдръпна. За всички е ясно, че той към този момент е " пътнико изтъкнат, пътнико оф ". Това няма да успокои тези на улицата, тъй като добре знаят, че Гешев е при започване на мандата си. Ако затихне вълната в този момент, ще е мъчно да бъде вдигната още веднъж след няколко месеца. Тоест Гешев може да падне в този момент или в никакъв случай.
Правителство на компромиса, което да довърши мандата, е евентуален вид единствено при оставка и на основния прокурор. Скриването му тези дни няма да успокои нещата. Хората постоянно първо показват неговото отдръпване и на второ място подреждат оставката на премиера.
И най-после няколко думи за това кой стои зад митингите и каква е ролята на Васил Божков-Черепа в тях. Всеки, представящ се за политически анализатор или антрополог от тези, които са непрекъснато по студиата, е редно да даде пояснение за феномена Божков. Как по този начин апетитен за хазартен необут, някогашен кадър на " Магурата ", фигура от ъндърграунда и какво ли още не, за малко над два месеца натрупа такава фенска маса, за каквато и Левски и ЦСКА могат единствено да мечтаят? Неговите постове в обществените мрежи за няколко часа имат хиляди лайкове, а министър председателят надалеч по-малко. Коментарите под постовете същото заслужават внимание и оценка. Всички видни анализатори комфортно или не подминават това събитие.
Според мен би трябвало да одобряваме всяко изказване на Божков безусловно без да търсим спомагателни неща сред редовете. Да, той поддържа митингите и всички, които са против настоящето ръководство, само че надали е създател на огромен проект за събаряне на държавното управление и дирижира еднолично тези процеси. Мисля си, ей по този начин обмислям, че той има потенциала да обезпечи няколко хиляди протестиращи, без да заплати нито един лев. Достатъчно е, освен това напълно обяснимо, да се причислят хора, които са имали пунктове на " Еврофутбол " и за един ден е трябвало да приключат с дребния си бизнес и да останат без прехранване.
Моментът е назрял вследствие на доста фактори и условия, поради които Бойко Борисов съумя да изправи против себе си войска от съперници. Тези " душмани " са другояче дългогодишни врагове и при други условия в никакъв случай не биха били от една страна. Даже не е нужна синхронизация посред им? Гафовете на кабинета им дават опция да си подават топката без особени старания. На терена с изключение на Божков са Цв. Цветанов, Цв. Василев, И. Прокопиев, други знайни и незнайни представители на бизнеса, десници, левици и доста други, плюс това, че на хората от дълго време към този момент не им е занимателно народняшкото държание на Борисов. В случая всеки с неговия принос към общата идея.
Автор: Добринка Златкова
Заглавието е на редакцията

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР