Потомци на роби обещават да продължат да се бият, след като окръг Джорджия одобри по-големи домове за островен анклав

...
ДАРИЕН, Джорджия (AP) — Потомци на поробени хора, живеещи на
Коментари Харесай

ДАРИЕН, Джорджия (AP) — Потомци на поробени хора, живеещи на остров Джорджия, се заклеха да продължат да се бият във вторник, след като комисарите на окръга гласуваха да удвоят максимален размер на домове, разрешен в техния малък анклав, което жителите се страхуват, че ще ускори упадъка на една от малкото оцелели общности Gullah-Geechee в Юга.

Чернокожите жители на общността Hogg Hummock на остров Сапело и техните поддръжници са натъпкани среща на избраните комисари на окръг Макинтош, за да се противопоставят на промените в зонирането, които според местните жители са в полза на богатите купувачи и ще доведат до увеличения на данъците, които биха могли да ги притиснат да продадат земята си.

Независимо от това комисарите гласуваха 3-2 за отслабване на ограниченията за зониране окръгът прие преди близо три десетилетия с заявеното намерение да помогне на 30-те до 50-те жители на Hogg Hummock да задържат земята си.

Йоланда Гровнър, 54, от Атланта каза, че отдавна е планирала да се пенсионира на земята на баща си , роден на острова, притежава в Hogg Hummock. Тя напусна окръжния съд във вторник вечерта, чудейки се дали това някога ще се случи.

„Ще бъде много, много трудно“, каза Гровнер. Тя добави: „Мисля, че това е техният начин да изтласкат жителите от острова.“

Hog Hummock е една от малкото оцелели общности на юг на хора, известни като Gullah или Geechee, в Джорджия, чиито предци са обработвали плантации за роби на острова.

Борбите с местното правителство не са нищо ново за жителите и собствениците на земя. Десетки успешно обжалваха зашеметяващите увеличения на данъците върху имотите през 2012 г. и жителите прекараха години в борба с окръга във федералния съд за основни услуги като противопожарно оборудване и събиране на боклука, преди окръжните служители да се споразумеят миналата година.

„Все още се борим през цялото време,” каза Морис Бейли, роден в Hogg Hummock, чиято майка, Корнелия Бейли, беше известен разказвач и един от най-видните гласове на остров Сапело преди смъртта си през 2017 г. „Те няма да спрат. Хората, които се настаняват, не ни уважават като хора. Те обичат нашата храна, обичат нашата култура. Но те не ни обичат.“

Населението на Hogg Hummock намалява през последните десетилетия и някои семейства са продали земята си на външни хора, които са построили ваканционни къщи. Новото строителство предизвика напрежение относно това колко големи могат да бъдат тези домове.

Комисарите във вторник повишиха максималния размер на дом в Hogg Hummock до 3000 квадратни фута (278 квадратни метра) общо затворено пространство. Предишното ограничение беше 1400 квадратни фута (130 квадратни метра) отопляемо и климатизирано пространство.

Комисар Дейвис Пуул, който подкрепи разхлабването на ограничението за размера, каза, че това ще позволи „скромен дом, позволяващ цяло семейство да останат под един покрив.“

„Комисарите нямат за цел да унищожат културата Gullah-Geechee или да изтрият историята на Сапело“, каза Пул. „Не искаме да правим повече пари за окръга.“

Председателят на комисията Дейвид Стивънс, който каза, че посещава остров Сапело от 80-те години на миналия век, обвини за променящия се пейзаж на Hogg Hummock местните собственици, които са продали земята си .

„Няма нужда някой да ми чете лекции за културата на остров Сапело“, каза Стивънс и добави: „Ако не искате тези външни хора, ако не искате тези нови домове се строи... не продавайте земята си.“

Длъжностни лица в окръга твърдят, че ограниченията за размера, базирани на отопляеми и охлаждащи пространства, се оказаха невъзможни за прилагане. Окръжният прокурор Адам Попел каза, че повече от дузина домове в Hogg Изглежда, че Hummock нарушава ограниченията и в някои случаи собствениците на жилища отказват да отворят вратите си за инспекторите.

Собственикът на земята на Hogg Hummock Ричард Банкс приравни това с това, че окръгът позволява на закононарушителите да определят правилата.

„Ако всички искат да надвишават ограничението на скоростта, трябва ли да увеличим ограниченията на скоростта за всички превишаващи скоростта?“ Банки каза.

Жителите на Hogg Hummock казаха, че са били заслепени, когато окръгът разкри предложените си промени в зонирането на 16 август. Комисарите през юли одобриха широки промени в зонирането в целия окръг McIntosh, но оставиха Hogg Hummock на мира.< /p>

Комисар Роджър Лотсън, единственият чернокож член на окръжната комисия, гласува против промените и предупреди колегите си, че се страхува, че ще се озоват отново в съда, защото са ги прибързали.

Двама адвокати от Southern Poverty Law Center седяха на първия ред. Адвокат Анджана Джоши каза, че имат „притеснения относно надлежния процес и еднаква защита“ относно начина, по който наредбата за зониране е била изменена.

„Според нас това не е направено правилно“, каза Джоши, който добави: „Тепърва започваме.“

Разположен на около 60 мили (95 километра) южно от Савана, остров Сапело остава отделен от континента и достъпен само с лодка От 1976 г. щатът Джорджия притежава по-голямата част от своите 30 квадратни мили (78 квадратни километра) почти непокътната пустиня. Hogg Hummock, известен още като Hog Hammock, се намира на по-малко от квадратна миля.

Общностите Gullah-Geechee са разпръснати по югоизточното крайбрежие от Северна Каролина до Флорида, където са устояли, откакто техните поробени предци са били освободени от гражданската война. Учените казват, че тези хора, отдавна отделени от континента, са запазили голяма част от африканското си наследство, от уникалния си диалект до умения и занаяти като риболов с мрежи и плетене на кошници.

Hog Hummock спечели място през 1996 г. Национален регистър на историческите места, официалният списък на ценните исторически места на Съединените щати. Но за защита за запазване на общността жителите зависят от местното правителство в окръг Макинтош, където 65% от 11 100 жители са бели.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР