Дарените средства в кампанията Българската Коледа не просто помагат, а

...
Дарените средства в кампанията Българската Коледа не просто помагат, а
Коментари Харесай

„Българската Коледа”: Историята на 6-годишния Теодор, който вече чува и говори

Дарените средства в акцията „ Българската Коледа ” не просто оказват помощ, а и сбъдват фантазиите на някои от децата в потребност и техните фамилии.

Сред тях е и 6-годишният Теодор . Той към този момент чува и приказва все по-добре с помощта на „ Българската Коледа ”. За проблемите на Теди със слуха, неговата майка схваща няколко месеца след раждането му.

„ Първо разбрах, някъде след 6-я, 7-я месец, когато се чака да споделя към този момент Ма, Ба, Мама. Той не реагираше. Говориш му - не чува. Започнахме да викаме към този момент, нали с по-висок звук, само че нямаше реакция ”, споделя майка му Мария Койчева пред.

След няколко прегледа идва и тежката диагноза . Теди е с увреждания на ушния канал и не може да чува. Единственият излаз е да се слагат оперативно импланти. Следващите години последвали две тежки интервенции. Разходите са поети от Здравната каса. Поставено е и външно устройство.

-->

„ След два три месеца стартира да чува едва звуци, стартира леко да имитира котки. Близо година върви на сурдопедагог. Първите му думичка бяха баба и мама ”, споделя още Мария Койчева.
Тя не може да стартира работа. А средствата за поддръжка на апарата на Теди и за специфичен възпитател за говора не са малко.

„ Беше доста тежко. С 450 лв. накъде? Батериите му на месец са 90 лв., уроци два пъти в седмицата по 40 лв.. Смятайте 250 лв. ”, споделя Койчева.

А тук оказват помощ всички, които са дарили за „ Българската Коледа ”.

„ Тази година считам още веднъж да аплайвам, нека да се провиснал тези 1200 лв.. Той следващата година по принцип би трябвало да е възпитаник. Искам да приказва вярно, с цел да не се усеща зле, да не е изолиран, знаете ги в този момент младежите. Но в градината, популярност Богу, възприемат го децата, не го нервират, не му закачат апаратчетата ”, споделя майката.

Без помощта на „ Българската Коледа ”, нямаше по какъв начин той да върви на уроци, нямаше да може, нямаше да е постигнал това равнище на акцент на думички, което е в този момент . Просто бях в невъзможност без тези пари ”, споделя Мария Койчева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР