„Дарение, не подлежи на продажба” – това трябва да пише

...
„Дарение, не подлежи на продажба” – това трябва да пише
Коментари Харесай

Даренията на храни намаляват заради безумно изискване за етикет

„ Дарение, не предстои на продажба” – това би трябвало да написа на безусловно всеки един артикул, който даден магазин желае да подари. Точно поради това продължава да е по-евтино такива храни да бъдат давани на екарисаж, а не дарени на Българската хранителна банка. Това обявиха изпълнителният шеф на Българската хранителна банка Цанка Миланова и изпълнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия Йордан Матеев

С наредбата за самобитния етикет, разноските за търговците стават по-големи – пакетиране, логистика, показаха Миланова и Матеев пред Нова телевизия.

Отделно надписът не може да закрива истинския етикет, т.е. би трябвало да се прави характерно преетикиране. Миланова съобщи и, че даренията са намалели след влизането в действие на новите законови разпореждания. Запазихме донори, които могат да си разрешат да заплащат Данък добавена стойност, добави тя.

Същевременно представителят на Сдружението за съвременна търговия уточни, че надписът за дарението не оказва помощ за контрола. Матеев съобщи и, че за плануваните нови промени в Закона за храните има мнение наредбата за етикета за дарението да отпадне, само че законопроектът стои в Народното събрание над една година. Той сподели и, че преди приемането на предходните законови промени е имало предизвестия от сектора към депутатите до какво ще докара наредбата с надписа за подаяние, само че на тях не било обърнато внимание.

Припомняме, че преди над една година, при започване на март 2017 година, в действие влязоха законови промени, с които отпада заплащането на Данък добавена стойност за хранителни артикули, които се подаряват. Обикновено това са храни, чийто период на валидност изтича след няколко дни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР