Дарел Кол e основател и изпълнителен директор на Career Trek

...
Дарел Кол e основател и изпълнителен директор на Career Trek
Коментари Харесай

Как се задържат децата в образователната система - опитът на канадски експерти

Дарел Кол e създател и изпълнителен шеф на Career Trek Inc., неправителствена организация в Канада, отдадена да оказва помощ на младежи да разпрострат своя учебен, професионален и житейски капацитет. Лаша Стордър е програмен шеф на организацията, нейна отговорност са развиването и реализирането на всички стратегии. Двамата специалисти бяха лектори на годишната конференция на Центъра за приобщаващо обучение, която се организира преди няколко дни в София.

С Дарел Кол и Лаша Стодър " Детски Дневник " беседва за създадените стратегии, за опита им във замесване и задържане на децата в просветителната система, както и помощта, която оказват на младежите в избор на специалност.

Кога и по какъв начин открихте, че има метод да се задържат децата в учебно заведение? Какъв е този метод?
Дарел Кол: Идеята за нашата организация беше посята преди доста време посредством личния ми опит и този на моите връстници през системите за обучение и претовареност в Канада. Гледах по какъв начин доста от нас се борят да схванат по какъв начин приемането на обучение има връзка с живота ни, неразбираемо какви предмети да се изберат в учебно заведение, несигурни в това кои бяхме и къде бихме паснали в нашето общество. Като резултат доста хора пропадаха или се бориха, до момента в който развият своя капацитет. Въпреки че този персонален опит беше преди доста години, провокациите и системите остават в голямата си част непроменени и до през днешния ден.

Докато младежите срещат хиляди трудности пред своите просветителни достижения, ние се стараем да дадем отговор на колкото се може повече от тях. Ето някои основни:

Отговорете на въпроса: " Защо би трябвало да изучавам това? " Младите хора са умни. Ако те в действителност схванат по какъв начин просветителните достижения имат позитивен резултат върху животите им, те ги одобряват. Това става още по-вярно, когато позволим на децата да преживят по какъв начин учебното заведение и предметите в него имат позитивен резултат върху техните животи.

Започнете от рано. Кариерното развиване е най-неразвитото средство за отговор на въпроса за връзката, само че даже и съответно прилагано, то се прави доста по-късно - в гимназиален стадий. Това води до ненужна загуба за учениците преди гимназията. Колкото по-рано ние можем да отговорим на тези належащи въпроси, толкоз по-големи резултати ще бъдат реализирани за младежите.

Включване на фамилията. Ние знаем, че най-голямо въздействие в живота на детето има животът му у домa, по тази причина въвличаме и родителите. Да бъдеш родител е предизвикателство, още повече в този толкоз бързо изменящ се свят. Нашият опит демонстрира, че позитивното включване на фамилията освен оказва помощ на детето, само че стимулира други негови членове в техния личен учебен и професионален път.

Включване на общността. Образованието на е единствена отговорност на учебното заведение. То е отговорност на общността. Когато децата усещат, че тяхната общественост се грижи за тях и им оказва поддръжка и обич, са доста по-склонни да заблестят във всеки аспект от живота си, изключително в този на жители.

 Лаша Стодър
Лаша Стодър

Разкажете повече за програмата, която сте създали?
- Career Trek управлява няколко стратегии, които обслужват 800 младежи годишно. Нашите стратегии дават опция на младежи на възраст сред 10 и 21 години да вземат участие в на практика образование по време на междинното си обучение. В продължение на 20 седмици участниците тестват до 80 специалности и приключват програмата с по-нататъшно схващане на бъдещите си проекти за обучение и кариера.

Всички образователни проекти включват " Пътна карта ", която оказва помощ на учениците да схванат смисъла на настоящите си предмети в учебно заведение, да знаят какви са условията на предметите в гимназията, да научат за опциите след междинното обучение и по какъв начин хората във всяка специалност могат да трансформират света.

Нашата стратегия " Спестяване за обучение " стимулира деца и техните фамилии да създадат финансов проект за бъдещето и окуражава учениците да продължат с обучение след довеждане докрай на гимназия. Координаторът на програмата работи със фамилиите за създаването на осъществим проект, с цел да могат да финансират бъдещото обучение на своите деца.

" Чудесата на специалността " е нашата съществена стратегия и обслужва възпитаници от 5-и и 6-и клас от целия район на провинция Манитоба, които са били номинирани от своите учебни заведения. Разходите за превоз са покрити и се провежда гала при завършването на програмата всяка година. Завършилите от своя страна в 10-и и 11-и клас стават ментори на участници от 5-и и 6-и клас.

Нашата стратегия М обезпечава кариера и съществени умения за развиване на млади майки и техните бебета. Подкрепата в програмата включва превоз, вечеря и грижа за децата.

Как убеждавате родителите, че е значимо децата им да учат? Как успявате да въвлечете фамилиите в образованието?
- Ангажиране на фамилията значи започване от там, където се намират хората. Ние се стремим да разкрием същинските аргументи хората да не желаят техните деца да вървят на учебно заведение. И най-интересното е, че множеството от тези бариери са прочувствени и постоянно рационални, подбудени от познанието или персоналния опит на родителите. Въпреки че има доста фактори, ние знаем кои от тях са основни и създаваме решения, като да вземем за пример да позволим на родителите и роднините да дойдат и да опитат програмата за себе си.

Как мотивирате експерти да се включат в програмата?
- В Канада фирмите обезверено търсят качествени чиновници. В момента те схващат, че не могат да бъдат просто пасивни консуматори на напъните на другите. Ако желаят качествени чиновници, те би трябвало да бъдат там, на място и да им оказват помощ, като обезпечават поддръжка и благоприятни условия за младежите. Компаниите и организациите, които гледат напред в бъдещето, схващат това и поддържат този развой.

Как се трансформират децата?
- Най-очевидните резултати от нашите стратегии включват нараснала еластичност в образованието, усъвършенствано самочувствие и усъвършенствано равнище на ангажираност в учебно заведение. Изследванията демонстрират, че младежите от нашите стратегии получават и поддържат положително отношение към учебното заведение, защото се усилва разбирането за неговата употреба в живота. За тях е чест да вземат участие в програмата и постоянно от позиция на изоставащи стартират да се усещат по-уверени в учебно заведение и да имат повече лидерски функции в учебната общественост. Тъй като вярата и доверието в себе си, в фамилията, в учебното заведение и общността се усилват, пътуването на младежа към самоусъвършенстване също се развива.

Как отключвате техния капацитет? Как се построяват обществено виновни жители?
- Всяко дете желае да принадлежи. Всяко дете желае да способства. Но с цел да вършат това, те би трябвало да се усещат мечтани, уважавани и ценени. Когато децата усещат това от тяхната общественост, те по натурален метод дават отговор, защото привързаността им към общността пораства.

С какви специалности желаят да се занимават децата?
- При довеждане докрай на стратегиите на Career Trek, участниците в тях са тествали огромно многообразие от специалности. Интересно е, че доста от нашите чиновници на ненапълно работно време са разкрили своята пристрастеност да преподават и да работят с деца поради работата си в организацията. Като резултат доста от тези възпитаници преразглеждат своя професионален път, завръщат се в образованието, с цел да учат педагогика с вяра да станат учители един ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР