ДАНС следи бежанците чрез единен регистър.Правителството ще създаде наредба за

...
ДАНС следи бежанците чрез единен регистър.Правителството ще създаде наредба за
Коментари Харесай

ДАНС следи бежанците чрез единен регистър

ДАНС следи бежанците посредством обединен указател.

Правителството ще сътвори разпоредба за установяване на възрастта на малолетни и малолетни

Даваме данни и на задгранични органи

В Държавна организация за бежанците ще се сътвори и ще се поддържа указател за чужденците, търсещи или получили протекция на територията на Република България.
Това се предлага план за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците,
който е оповестен за разискване в Портала за публични съвещания към Министерския съвет. С измененията се планува Държавната организация “Национална сигурност ” (ДАНС) да има достъп до информацията от регистъра на бежанците, както и Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията (ЕСГРАОН). Последното се прави, с цел да се усъвършенства “обмена, консолидирането и интеграцията на информацията по административния надзор сред базите данни на другите държавни органи ”, се споделя в претекстовете на законопроекта.

Данните от регистъра ще могат да се дават на държавни органи, локални и задгранични юридически лица – по силата на закон или правосъдно решение, на български жители и чужденци – по отношение на вписаните за тях данни и на задгранични държавни органи – в сходство с интернационалните контракти, по които Република България е страна.

С измененията в Закона за убежището и бежанците от Министерския съвет ще би трябвало да основат разпоредба за оценка и определяне на възраст, когато бежанци нямат документи. Приемането на такава разпоредба е незабавно и неотложно заради събитието, че в болшинството си жителите на трети страни като цяло, и изключително непридружените малолетни и малолетни деца чужденци, влизат или обитават у нас без годни документи за идентичност, се споделя още в претекстовете на законопроекта, които са написани от ръководителя на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева.

От една страна, неналичието на сходна разпоредба е спънка за ранната идентификация на непридружените деца и предприемането по отношение на тях на съответните защитни ограничения. От друга страна, това разрешава корист с правото доколкото при неналичието на съответен механизъм за оценка на възрастта зачестяват случаите, в които пълнолетни жители на трети страни декларират, че са малолетни или малолетни, с цел да се възползват от гаранциите и привилегиите, планувани в законодателството като ограничения за протекция на децата, се показва в претекстовете на новите текстове.

Данните, които се вписват за чужденците
Съпруг/а, деца, специалност и адрес
1. Имена на кирилица и на латиница, дата на раждане, място на раждане, пол, гражданство;

2. Личен номер на чужденец и/или обединен цивилен номер;

3. Постоянен адрес в Република България;

4. Настоящ адрес в Република България;

5. Документ за задгранично пътешестване (вид, серия, номер, дата, място на издаване и период на валидност);

6. Решения за приемане на протекция на територията на Република България (дата и номер);

7. Семейно положение;

8. Съпруг (съпруга);

9. Деца до 18-годишна възраст;

10. Постоянен адрес в страната, чийто жител е лицето;

11. Професия или занятие;

12. Служебни данни;

13. Други данни, посочени в закон.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР