ДАНС предупреди депутатите за възможно увеличение на цената на природния

...
ДАНС предупреди депутатите за възможно увеличение на цената на природния
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС предупреди за бунтове и социално напрежение заради повишаване на цената на газа


ДАНС предизвести депутатите за допустимо нарастване на цената на природния газ и повишение на общественото напрежение с претенции за удължение на държавните обезщетения, каквито поръчки към този момент имал бизнесът. Това регистрира ръководителят на Държавната организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев, който бе изслушан в границите на плануваното изключително пленарно съвещание във връзка със спрения природен газ от страна на „Газпром“. Изслушването бе по искане на ПГ ГЕРБ-СДС.

Тончев съобщи, че „несвоевременното обезпечаване на различни източници и трасета за доставки ще повлияят директно върху повишението на цените на потребителите, като изключително уязвими са производствата с непрестанен режим“.

„ В тази връзка може да се чака ескалиране на общественото напрежение и претенции, каквито към този момент има и измежду бизнеса за увеличение и удължение на държавните обезщетения “, уточни Тончев. По думите му в изискванията на повишаваща се инфлация финансирането на сходни ограничения ще наложи доста увеличение на външния дълг.

От ДАНС рапортуват, че евентуално времето за оповестяване на съветските условия за заплащане в рубли и предприемане на следващи дейности за прекъсване на доставките при неспазването им, е подбрано „ авансово от съветските управляващи “ – тъй че първите заплащания да бъдат за България и Полша. Председателят на ДАНС напомни и хронологията на връзката сред „ Булгаргаз “ и съветския „ Газпром Експорт “.

Той уточни, че на 13 април, с решение на Министерския съвет на „ Булгаргаз “ са дадени инструкции да не подхваща дейности за осъществяване на изискванията на „ Газпром Експорт “ за възнаграждение на газа в рубли и да продължи с заплащанията, както е заложено в контракта. Той напомни, че българското сдружение е изпратило писмо с искане за обяснение на новите условия за разплащане. Отговорът от „ Газпром Експорт “ пристигнал на 22 април, когато българското сдружение е осведомено, че бъдещи заплащания при досегашните условия на контракта към този момент били невъзможни. На 26 април е изработен опит за предплатено заплащане към „ Газпром Експорт “ в щатски долари по фактура за декларирани количества за месец май, заплащането не е утвърдено. По фактурата не е посочена банкова сметка, категорично е маркирано, че заплащането следва да се извърши според указа на президента на Руската федерация, уточни ръководителят на ДАНС.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР