Дъното от 1.95 лв./литър за бензина и 2.15 лв./литър за

...
Дъното от 1.95 лв./литър за бензина и 2.15 лв./литър за
Коментари Харесай

Лоши Новини! Горивата Поскъпват!

Дъното от 1.95 лева./литър за бензина и 2.15 лева./литър за дизела беше достигнато на 27 декември 2018 година. Тези цени се задържаха съвсем през целия месец януари.

Като се има поради, че петролът образуват 41% от цената на дребно на бензина и 40% на дизела, всяка смяна на котировките на " черното злато " на стоковите тържища по света се отразява на стойностите на горивата. С съвсем месечно закъснение, защото на тържищата се търгуват най-вече фючърси (суровината се заплаща, а доставката се забавя нормално с месец), измененията на котировките на петрола се отразяват върху цените на горивата със забавяне до към месец и десетина дни най-вече.

Пикът на цените на петрола беше през октомври 2018 година, когато фючърсите на европейския тип недопечен нефт Brent удариха 81.50 $ за барел, а на американския лек недопечен нефт (WTI) - 72 $ за барел. След това последва мощното намаляване с 20 $ до 30 януари 2019 година, когато котировките на Brent спаднаха до 61.53 $ за барел, а на WTI дон 53.43 $ за барел.

След непрекъснато повишаване от предходната седмица, сега цените на суровината се намаляват до 67.55 $ за барел за Brent и 58.92 $ за барел за WTI. Спадът, съгласно анализатори на пазар настъпи, откакто цените на суровината набъбнаха с повече от една четвърт от началото на годината, заради две съществени аргументи. От началото на 2019 година Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и други страни отвън картела, включително и Русия, подписаха съглашение да понижат с общо 1.2 милиона барела дневно доставките, с цел да балансират пазарите. Допълнителна поддръжка цените получиха и от глобите на Съединени американски щати против експортьорите на нефт Иран и Венецуела.

В същото време обаче, нарасналите добиви на американския нефт, най-вече от шисти, който от началото на 2018 година е повишен с повече от 2 милиона барела дневно, до към 12 милиона барела дневно, отрежда на Съединени американски щати лидерското място на максимален производител в света, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР