Дъното на езерото Чембарамкам се вижда и водата е пресушена.

...
Дъното на езерото Чембарамкам се вижда и водата е пресушена.
Коментари Харесай

Как шестият най-голям град в Индия остана почти без вода?

Дъното на езерото Чембарамкам се вижда и водата е пресушена. На разстояние от 25 километра се намира шестият максимален град в Индия - Ченай, който се доставя с вода от този източник. А в този момент жителите на града са изправени пред сериозен дефицит на вода.

Езерето Чембарамкам, както и три други язовира, които по принцип зареждат Ченай, в този момент са напълно пресъхнали.

Заради водната рецесия, камиони доставят вода непосредствено до града от региона Тамил Наду. Всеки ден стотици хиляди поданици нямат различен избор, с изключение на да придвижват контейнери с вода на високите температури, написа CNN.

Собственикът на хотел в града Суреш Суберман се бори да резервира бизнеса си. А други към този момент са се оказали и са затворили своите.

" В момента хотелът е отворен и действа по някакъв метод, само че се намираме в обстановка, в която нито губим, нито печелим нещо. Това е единственият ни бизнес и би трябвало да го запазим ", споделя Суберман.

" Преди всеки ден имахме достъп до вода от домовете си, а в този момент има доставки на 3-4 дни. Ние я съхраняваме в 20-литрови контейнери през останалото време ", добавя той.

При строго разпределените доставки доста богати фамилии разчитат на безценен транспорт на вода от частни танкери.

Използването на частни камиони за доставяне с вода е недостъпно за живеещите в бедните квартали. Около 820 000 души живеят в гета и не могат да си разрешат достъп до камионите с вода.

От държавното управление на щата Тамил Наду признават, че всяка година има проблем с водата, защото някои язовири пресъхват, само че дефицитът през сегашния сезон е съдбовен.

Ченай е последният град със съществено пресушаване в Индия, който е оставил 600 милиона поданици без непрекъснат достъп до вода. Едва ¼ от семействата в Индия пият вода от домовете си, а 200 000 души умират всяка година заради неналичието на такава.

Бедно семейство от гетата в азиатската страна получава единствено по 30-40 литра вода дневно. За съпоставяне едно домакинство в Съединени американски щати употребява повече от 300 галона с вода всекидневно.

В разследване на изключителната обстановка, напрежението избухва много постоянно. Камиони, доставящи вода, се отвличат, а случаите на принуждение в кварталите се усилват.

Перспективите не са позитивни и най-вероятно обстановката ще се утежнява. Индия разчита най-вече на подпочвените води. Но десетилетия на извличането им със сонди са довели до привършване на подземните запаси.

100 милиона души, в това число и тези в огромните градове като Делхи, Бенгалуру и Хайдерабад, няма да могат да разчитат въобще на подземни водни източници. Този брой ще продължи нараства, защото съгласно Организация на обединените нации Индия ще усили популацията си с съвсем 300 милиона души до 2050 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР