Дано БСП не е патриархална партия е оригиналното заглавие на

...
Дано БСП не е патриархална партия е оригиналното заглавие на
Коментари Харесай

Левицата против Истанбулската конвенция - БСП пред огромна политическа грешка

Дано Българска социалистическа партия не е патриархална партия е истинското заглавие на тази публикация, която " Дневник " препечатва от блога на политолога проф. Антоний Тодоров.

Никога не бих предположил, че България ще бъде първата европейска страна, която няма да ратифицира Истанбулската спогодба – Конвенция N 210 на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното на принуждение. А нещата отиват натам, откакто наподобява в Народното събрание няма да има задоволително болшинство за ратификацията. Ако създадем бърз обзор на декларираните позиции, излиза наяве, че: ГЕРБ публично поддържат ратификацията, само че е допустимо не всичките техни 95 депутати да гласоподават " за " ; публично против конвенцията се оповестиха " Обединените патриоти " (27 депутати), " Воля " (11 депутати) и Българска социалистическа партия (80 депутати). Движение за права и свободи (25 депутати) още не са се произнесли по въпроса. Набързо пресметнато, към този момент имаме 95 против 118 гласа. Мнозина обявиха, че в тази обстановка Движение за права и свободи ще бъде съдия.

Ако в действителност конвенцията не бъде утвърдена (например Движение за права и свободи се въздържи), България ще създаде огромна вест и ще покаже, че е

най-консервативната европейска нация

По-консервативна от Полша, Грузия, Турция или Румъния. Трудно ми е да то допускам, само че нещата могат да станат точно по този начин.

Ако конвенцията въпреки всичко бъде утвърдена с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи (общо най-много 120 депутати, в случай че в двете групи сработи " партийна дисциплинираност " ), ще излезе, че в България има нова разграничителна ос сред " либерали " и " консерватори ", като измежду последните ще бъде

непредвиденото съдружие на Българска социалистическа партия, " Обединените патриоти " и " Воля "

Не си представях Българска социалистическа партия в сходна компания.

Трябва ли още веднъж да припомня, че това е спогодба против домашното принуждение и отстоява правата на дамите? От доста места чух, че това било единствено прикритие за легализиране на разнородни полови идентичности, при които децата щели да бъдат подложени на натиска да одобряват тези идентичности и по този начин да изгубят личната си. Параноята наподобява ни е обхванала крепко, тъй като сме склонни зад надали не всяка интернационална спогодба да привиждаме заплахата от това да ни натрапят приемането на " третия пол ", на еднополовите бракове, на транссексуалните бежанци и още доста други " чудовищни закани ".

В най-синтезиран тип тези закани се виждат в отвореното писмо на 36 консервативни неправителствени организации против ратификацията на конвенцията. Според писмото конвенцията:
" Съдържа разпореждания, криещи съществени опасности и неподходящи последици за правата на дамите, родителите и децата, брака и фамилията, свободата на изповедание, националните политики във връзка с тези въпроси, както и за вътрешния ред и сигурност и политиките за бежанците. "
" Тя ще докара до политики позволяващи на момчета и мъже, които смятат себе си за дами да употребяват тоалетни, бани и съблекални, предопределени за дами, в това число в държавни учебни заведения. "
" Тя ще отвори врата за легализиране на еднополовите бракове у нас, признавайки правото за полово самоопределение на единият от сътрудниците. "
" Въвеждането на определение за пол и полова еднаквост, самостоятелни от биологичния пол на лицето ще докара до жестоко потъпкване на правата на родителите и фамилията. Родителите ще могат да бъдат упрекнати в принуждение против тяхната щерка, в случай че тя е поискала да я третират като момче и те откажат. "

Ако четем самата спогодба ще разберем, че нищо от горното не се третира от нея. Следователно става въпрос за страхове, съществуващи, само че и умишлено подклаждани и популяризирани в обществото. Прекалени страхове,Съветът на Европа даже одобри особено обяснение по въпроса, което пресслужбата му разпрати на доста медии в България. Разяснението показва:

Конвенцията НЕ задължава страните да вкарат в учебните заведения уроци за полова ориентировка.
Конвенцията НЕ задължава страните да признаят като бежанци транссескуалните и интерсексуалните лица.
Конвенцията НЕ задължава страните да вкарат във вътрешното си законодателство признание на трети пол.
Конвенцията НЕ разрешава признаването на еднополови бракове от подписалите я страни.

Но за какво тогава Българска социалистическа партия се опълчва

публично и към този момент с решението на болшинството на Националния съвет на ратификацията на конвенцията. Още в първата реакция на председателката на партията Корнелия Нинова се споделя: " Винаги сме се борили срещу насилието над дами и деца Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и дамите. И отсега нататък ще отстояваме тези позиции. Но няма по какъв начин да приемем текстове в Истанбулската спогодба, които задължават: " страните да подхващат ограничения за поощряване на промени в обществените и културни модели на държание на дамите и мъжете за премахване на предубеждения, традиции, обичаи и всевъзможни други практики, учредени на стереотипни функции за дамите и мъжете ".

Сега отхвърлянето е по-лаконично: В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно. Същевременно Българска социалистическа партия ще желаят промени в наказателното законодателство за най-строго гонене и наказване на насилниците, както и да се инкриминира " домашното принуждение ", " насилствените бракове " и " насилственото общуване на брачен начала ". Странно и чудовищно, в случай че изтъквам заглавието на една публикация на Владимир Ленин от 1919 година (използвах същото това заглавие и във връзка назначението на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС през юни 2013 г.).

Странно е, тъй като отхвърлянето на Истанбулската спогодба по никакъв метод не се вписва в желанието за нови законодателни ограничения срещу насилието против дамите. Конвенцията има тъкмо подобен предмет и е спомагателна опора и инструмент за изкореняването на такива практики. Чудовищно е, тъй като идеята за равноправието на дамите и мъжете е идея на всички социалистически леви придвижвания най-малко от средата на ХІХ век. Защо Българска социалистическа партия се отхвърля от тази славна част от историята на социализма?

Въпросът е също по този начин,

в коя част от българския политически набор Българска социалистическа партия търси своя образ и поддръжка

Ако в действителност счита, че българското общество е консервативно, тогава евентуално си показва, че би трябвало да заеме социал-консервативна позиция? Да се подреди до " Обединените патриоти " (междувременно наподобява те са на път да си трансформират позицията, евентуално също и под натиска на ГЕРБ, а не тъй като са трансформирали коренно възгледите си). Да се подреди до ултраконсерваторите, които в последно време се усещат в свои води, заклеймявайки всичко това, което е в несъгласие с другояче устойчивия, доста публикувания и упорития стандарт за патриархалното обществото, учредено на мъжкото предимство.

Наближава времето за разискване на Истанбулската спогодба в Народното събрание. По-добре ще е депутатите на Българска социалистическа партия да заемат позиция, основаваща се на тяхната лична съвест, разсъдък и схващане, какво е това " идея в интерес на женското пълноправие ", част от политическата еднаквост на една социалистическа и лява партия. Другото би било голяма политическа неточност, която ще се отрази извънредно отрицателно еднообразно на разширението на поддръжката за Българска социалистическа партия в Българското общество, само че и на интернационалния й авторитет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР