Дано авторът на повестта Сами срещу слънцето не ми се

...
Дано авторът на повестта Сами срещу слънцето не ми се
Коментари Харесай

Селянинът Павел Бебов от град Кнежа

Дано създателят на повестта " Сами против слънцето " не ми се обиди, че го назовавам селяндур. Тази спогодба беше непотребна, само че за всеки случай я направих и бързам да кажа на Павел Бебов, че съм му признателен, че през новогодишните празници ме потопи в един липсващ към този момент български пейзаж. И макар - бързам да трансформира неговия послепис и в нещо като увод. Защото това, което го има в неговата човеколюбива българска повест, към този момент го няма в нашия живот. Няма я тази България към този момент. Ето по тази причина мисля, че неговото перо е заветна вадичка в равнищата на родната българска литература, тъй като това перо се родее с класическия образец на Елин Пелин и Йордан Йовков.

Сладкодумната Павел-Бебова повест ще допре сърцата на такива селски рожби като мен. И въпреки създателят да е роден в град Кнежа, той е целият в този облагороден български свят на селска България. Книжовника от Кнежа откривам в оня негов Стоян, който стои като стожер в повестта, а и какъв брой други облици от село Зелениково и целия регион обитават родината ни в миниатюр. И до момента в който съпреживяваме всичко това с работливите нашенци, ние не мислим, че не е надалеч времето, когато това хубаво нещо ще си отиде като сън.

Неговият послепис е на последната, 215 страница. А тя е нещо като некролог на един свят, към този момент заровен.

Ще си разреша да изтъквам думи от послеслова. " От време на време Стоян отскачаше до Зелениково. Отиваше на къра и се вглеждаше в далечината. Тъга изпълваше душата му. Беше разрушено доста от това, което Стоян и хората му бяха основали. Тази скъпа негова земя запустяваше. Кой разреши тази съсипия, пита селянинът Павел Бебов от град Кнежа, тъй като тази земя беше богата и плодородна. " И нека се намерят нови млади българи, потомците на тези от повестта, които да я заобичат същински.

Слово, квалифицирано от Велин Георгиев, за несъстоялото се показване на книгата на Павел Бебов през януари т.г. в НЛС " Старинният файтон "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР