Данните за заловените мигранти у нас са само върха на

...
Данните за заловените мигранти у нас са само върха на
Коментари Харесай

Каква е схемата на канала за трафик, довела до смъртта на 18 афганистанци?

Данните за хванатите мигранти у нас са единствено върха на айсберга, счита проф. Николай Радулов, специалист по национална сигурност и някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

„ Това, че страната е оповестила война на трафикантите е изразно средство, употребявано за реклама. Би трябвало службите да работят непрестанно ”, съобщи той пред Нова телевизия.

По думите му фактът, че мигрантите в Логорско са открити по сигнал на жители, демонстрира, че сред службите няма методичност.

Според проф. Чуков Гърция се оправя добре с бежанския поток, с помощта на полева процедура.

„ Големият брой закононарушения карат проверяващите бързо да приключат делата, тъй като те се натрупват и става мъчно да се обработят. Затова се съгласяват, когато арестуваният признае виновността си, да му се даде по-лека присъда, и изключително, когато даде информация за други сходни групи ”, сподели той.

Всички от упрекнатите по случая със починалите мигранти у нас, са арестувани, без Валентин Христов. Той самичък се е предал през вчерашния ден в Гърция и следва неговата екстрадиция, разкрива bTV.

Според проверяващите става въпрос за канал, който се е занимавал единствено с афганистански мигранти. Организатор на тази група е Виктор Кузмов. Той е давал всички директиви по телефона на останалите участници и е подавал местоположението – от кое място да бъдат вземани мигрантите и до коя крайна точка да бъдат закарани. Съорганизатор на тази група е Валентин Христов .

Самият той съобщи пред bTV, че няма нищо общо с тази група. Посочи още, че бил граничен служител на реда повече от 10 години. Той съобщи, че ще се върне в България, с цел да потвърди, че е почтен.

Шофьор на камионa е бил Атанас Атанасов. Той е получавал по 100 евро за всеки един мигрант. С него е пътувал Християн Дунгаров, който е първият човек разказал пред следователите безусловно всичко, което се е случвало досега и е разказал цялата скица. Той е бил нает от самия Атанасов и е получавал по 500 евро. Тачо Тачев и Петър Янев също са арестувани. Тепърва ще се открива каква е тяхната роля в схемата. За Тачо Тачев се знае, че е измислил тайника.

Установената досега група е работила единствено от Турция до София. Какво е присъединяване и кои са поемали групата от София към Сърбия към този момент не се знае. Днес след 12 часа ще се гледат ограниченията за неотклонение на всички арестувани. Всички те са упрекнати за причиняване на гибел по несъобразителност.

Официална информация по случая от институциите на този стадий няма, защото той в под надзора на Софийската градска прокуратура.

Соченият за началник на канала Виктор Кузмов живее на метри от едно от полицейските ръководства в Бургас, само че в последно време хората там не са го виждали, нито брачната половинка му, оповестява bTV. Тя е афганистаннка и се допуска, че точно по линия на брачната половинка си той реализира трафика от Афганистан през Турция. По данни на проверяващите това е ставало повече от година от януари 2022 година до съдбовния случай.

Кузмов е действителният притежател на камиона с тайници, в който се транспортирани незаконните имигранти най-малко два пъти и на месец. За него се знае още, че е имал разнородни бизнеси в Бургас – притежател на нощен бар, на негово име има регистрирани и няколко транспортни компании.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР