Данните винаги са били важни, но сега станаха много по-“облачни”(снимка:

...
Коментари Харесай

Облакът разбърка статуквото при базите данни


Данните постоянно са били значими, само че в този момент станаха доста по-“облачни”
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичната общественост е измислила всевъзможни способи да приказва за значимостта на данните през днешния ден – назоваваме ги новото „ черно злато” даже. Но може би най-лесният метод да преценим какво мисли бизнесът за данните е да забележим какъв брой харчи за тях. В това число значение има и по какъв начин са се трансформирали разноските на бизнеса с течение на времето.

Проучване на Gartner сочи, че предприятията са похарчили 38,6 милиарда $ за системи за ръководство на бази данни през 2017 година Ами през днешния ден? Според анализатора Мерв Ейдриън, става дума за близо 80 милиарда $. Е, по думите на експертите, това без подозрение съставлява „ безпрецедентен” напредък.

Истината обаче е, че данните не са станали доста по-важни. Те постоянно са били значими. Просто в този момент са доста по-“облачни”. Защо това има значение?

Колкото и впечатляващ да е растежът на пазара на бази данни, „ най-голямата наклонност продължава да бъде голямото влияние на прехода към облака”, разяснява Ейдриън, представен от. Облачните бази данни към този момент генерират доходи от 39,2 милиарда $, което е повече от 49% от всички доходи от бази данни.

Това е относително ново събитие, само че наподобява, че то ще има въздействие за дълго. Може би най-лесният метод да си представим какво се случва е да погледнем  на Gartner, която илюстрира трендовете на пазара – анализаторската компания е нарекла тази скица с илюстративното название „ спагетите на системите за ръководство на бази данни”.

Някои ще бъдат потресени от обстоятелството, че Oracle е изгубила лидерската си позиция, други – че Microsoft е отпред, само че най-вече си заслужава да се обърне внимание на светлосините криви. Те съставляват трендовете при доставчиците на облачни бази данни. И, както се вижда, всички светлосини линии вървят устремно нагоре.

Видно е, че още от към 2013-2016 облачните бази данни основават раздор на пазара. AWS, Microsoft и Гугъл са подготвени да се възползват от тази смяна в разноските на предприятията, мигриращи от местни инфраструктури към облака. И това не е инцидентно: облачните бази данни доближават данните до потребителите и до основателите на данни, като вършат доста по-лесно мащабирането на главната инфраструктура.
още по темата
Ако прибавим към това и доста по-голямата лекост на ръководство – получава се съвършен „ триефект”, споделя Мат Асей, експерт бази данни в TechRepublic. Всичко това благоприятства навлизането на облачните база данни.

Също по този начин е забавно да се следи преразпределението на водещите позиции в класацията на доставчиците на бази данни. Oracle е слязла след плътна поредност от години на доминация. Сега „ оракулът” е на трета позиция по общи доходи от бази данни, отстъпвайки на Microsoft, която след доста години на второ място към този момент е водач.

AWS, стартирайки през 2013 година, към този момент е на второто място. Гугъл, от своя страна, бележи стръмен напредък, измествайки мастодонтите IBM и SAP, с цел да стане четвъртият по величина снабдител на бази данни.

Накратко, облакът е трансформирал толкоз доста неща, че нито една технология и нито една ниша не остава недокосната от новата наклонност. Видимо живеем в нова епоха в компютинга и както всекидневно се случва с смяната на епохите, някои огромни играчи отпадат, до момента в който други се появяват и се радват на бърз напредък.

Обикновено сходни промени се случват в продължение на десетилетия, само че облакът промени и това – „ компресира” трагичната смяна в доста по-кратко време.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР