Данните, събрани от 3D картографиране на катедралата "Нотр Дам" в

...
Данните, събрани от 3D картографиране на катедралата "Нотр Дам" в
Коментари Харесай

Лазерно 3D картографиране и PC игра могат да реконструират Нотр Дам до най-малкия детайл

Данните, събрани от 3D картографиране на катедралата "Нотр Дам " в Париж, могат да бъдат с решаващо значение за нейната реорганизация. Те са събирани в продължение на няколко години от американски откриватели и са направени с помощта на доста високотехнологична лазерна система.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде обещание през вчерашния ден да възвърне катедралата единствено за 5 години.

Как може да помогне 3D картографирането?

Една седмица преди да лумне огънят в парижката катедрала, екип от учени от Васар Колидж (Vassar College), в северната част на Ню Йорк, е събрал голямо количество данни, с цел да ги инвентаризира за 3D моделиране на постройката, споделя "Le parisien ".

Всичко стартира през 2011 година, по самодейност на американски професор по история на изкуствата. Това е Андрю Талън - франкофон, фен на средновековната архитектура, със пристрастеност към готическите катедрали. Toй взема решение да употребява лазерно устройство, с цел да картографира допустимо най-точно външния и вътрешния тип на катедралата.

Андрю Талън слага фотоапарата си на към 50 места, с цел да мери дистанциите сред всяка стена и дирек, ъгъл, скулптура или друга форма, записвайки всички недостатъци на паметника.

"Чувствах същата страст, когато бях дребен, минавайки пред Дева Мария и казвайки: Искам да отида там горе. Ами аз бях там и беше вълнуващо ", споделя той.

Резултатът е "облак " от повече от един милиард точки, които по-късно са оцветени. Окончателните компютърни облици реконструират катедралата в най-малките елементи, в това число и дребните недостатъци, с акуратност към 5 милиметра.

Тези облици да вземем за пример потвърдиха, че западната страна на катедралата е "пълна неразбория... ", както споделя самият Андрю Талън в списание National Geographic през 2015 година, показвайки несъответствието на стълбовете.

"Той искаше да "влезе в съзнанието на строителите ", споделя Линдзи Кук, негов някогашен възпитаник.

При лазерното сканиране професорът търси спирания в строителството, места, където нещата не са напълно прави или отвесни.

"Благодарение на умрелия в края на предходната година Андрю Талън, през днешния ден разполагаме с точното разположение и проекти на всяко едно нещо в катедралата ", декларира докторантката Хана Гроч-Бейли от Университета Рътгърс в Ню Джърси.

Много тъкмо моделиране

"Нотр Дам " може и да бъде реконструирана без тези данни, само че лазерното моделиране довежда до фотоси и рисунки, които могат да бъдат притежавани от архитектите на Франция, и могат да доведат до по-голяма точност. Това е изключително потребно за високите детайли на постройката като покрива, който значително е погубен от огъня, за кулата - стрела, която е срутена и по-трудна за физическо премерване.

Моделирането ще помогне на реставраторите да пресъздадат същата част от свода, който се срина вътре. "Ако управляващите желаят да употребяват 3D технологията, несъмнено, ние ще споделим всичко с тях ", сподели Линдзи Кук.

Понастоящем данните са на външни твърди дискове на Васар колидж, с копия в Колумбия, където учените сътрудничиха с Андрю Талън, като част от плана "Mothing Gothic ".

Ако френските архитекти на исторически монументи изискат записите, те би трябвало да бъдат предадени персонално, тъй като данните са прекомерно огромни, с цел да бъдат изпратени по интернет.

В други твърди дискове историците също ще открият, в случай че желаят един ден, друго завещание на Андрю Талън: лазерни модели на катедралите на Бове, Шартър, Кентърбъри или даже базиликата Сен-Дени.

Как компютърна игра може да избави катедралата

Докато Франция се готви да реконструира опустошената от огъня катедрала "Нотр Дам ", една от най-известните компютърни игри също може да се окаже непредвиденият избавител на реставраторите.

Развиващата се по времето на Френската гражданска война Assasin's Creed Unity е дело на една от най-големите компании, разработчици на игри - Ubisoft. За да пресъздадат по най-реалистичен метод духа на революционна Франция, експерти са направили в детайли 3D сканиране на цялата катедрала, записвайки даже най-малките елементи в нея. Събраната за задачите на Assasin's Creed Unity информация в този момент може да послужи за достоверното реконструиране на храма, споделят специалистите, представени от "Фокс ".

От Ubisoft разкриват, че 3D сканирането на катедралата и преместването ѝ в дигитален тип е лишило 2 години. За работата е отговаряла Каролин Мюзи, основна дизайнерка на играта.

"Ние даже събрахме доста от истинските проекти, разказващи по какъв начин тъкмо е била издигната "Нотр Дам ", споделя Мюзи.

"Работата бе доста сложна и приличаше на сглобяването на извънредно комплициран пъзел. Резултатът обаче си заслужаваше, "Нотр Дам " се придвижи в цифровия свят по най-достоверния вероятен метод ", добавя дизайнерката по отношение на осъщественото 3D сканиране на 850-годишната катедрала.

Възстановяването на опустошената от пожара парижка катедрала "Нотр Дам " ще е придружено с доста провокации, заяви Асошиейтед прес. Първото е неотложно да бъде предпазен интериорът на постройката от естествените сили, откакто покривът изгоря. Затова приоритет е да бъде конфигуриран краткотраен покрив от метал или пластмаса, който да стопира дъжда. След това инженери и архитекти ще стартират да правят оценка провалите.

За благополучие съществува цялостна документи за постройката. Освен триизмерната лазерна възстановка, историци и археолози са създали подробни проекти и доста фотоси на интериора.

Катедралата би трябвало да бъде обезопасена, без да бъдат местени разпръснатите в нея парчета, които могат да дадат скъпа информация, а и материал за реставраторите, сподели Дънкан Уилсън, началник на организацията за консервиране на монументи на културата "Историческа Англия ".

Второто предизвикателство е да бъде избавен материалът, тъй като част от него може да е подобаващ за наново потребление.

"Това е доста трудоемко. Прилича на археологически разкопки " - добави Уилсън.

Въпреки опасенията в разгара на пожара, че цялата постройка може да бъде изгубена, структурата наподобява невредима. Двете правоъгълни кули са на мястото си, а големият каменен свод остана върху дебелите стени и солидните контрафорси. Сградата, издигната, с цел да бъде безконечна, устоя на най-голямото тестване.

Том Никсън, старши учител по средновековно изкуство и архитектура, сподели, че каменният свод е бил като "противопожарна бариера сред мощно запалимия покрив и мощно запалимия интериор ", тъкмо както са възнамерявали средновековните строители.

Внимателни инспекции обаче би трябвало да дефинират дали камъните по свода не са се напукали от топлината. Ако е по този начин, целият свод ще би трябвало да бъде опустошен и построен още веднъж.

Изящните витражи наподобяват непокътнати, само че и те евентуално са минали през "топлинен потрес " от високата температура, последвана от студена вода. Това значи, че стъклото, обковано с олово, може да се е изкривило, да е било отслабено, и ще би трябвало да бъде прегледано деликатно.

След като бъде нормализирана постройката и оценени вредите, ще стартира реставрацията. Вероятно тя ще е с присъединяване на специалисти от доста страни.

Недостигът на квалифицирани майстори, които могат да работят с камък, дърво, олово и стъкло, ще е един от главните проблеми, съобщи Агенция Франс Прес. Недостиг на такива експерти има в цяла Европа, сподели Франсис Мод, шеф на архитектурно бюро в Лондон. Други огромни планове, като възобновяване на Уестминстърския замък, също се сблъскват с този проблем.

Предстои значимо решение - дали да бъде непокътната катедралата както си беше преди пожара, или да бъде предпочетен по-творчески метод. За него въздействие ще окажат финансови, политически и естетически съображения.

Осигуряването на материалите също ще е мъчно. Покривът беше от дъбови греди от столетни дървета. В Европа едва ли към този момент съществуват такива. Алтернативите могат да са друга структура с по-малки греди и даже железен покрив, който няма да допадне на пуристите.

Реставрираната постройка ще би трябвало да подхожда на актуалните здравни стандарти и условия за сигурност.

Експертите са съгласни, че планът ще отнеме години, в случай че не и десетилетия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР