Данните, събирани с безпилотните летателни апарати, могат да помогнат на

...
Данните, събирани с безпилотните летателни апарати, могат да помогнат на
Коментари Харесай

Как да използваме дронове в маркетинга

Данните, събирани с безпилотните летателни апарати, могат да оказват помощ на маркетолозите да схванат значима информация за целевата си публика и развиването на пазара

Дроновете могат да бъдат въздействащ и ефикасен маркетингов инструмент
(снимка: CC0 Public Domain)

Има безчет благоприятни условия за потребление на дронове в маркетинговите акции. Решенията стават все по-находчиви и забавни, а въздействията им занапред ще преобразяват маркетинговия бизнес.

Ето осем метода, по които маркетинговите отдели могат да употребяват дронове в своите акции и ежедневни действия:

Заснемане на видеоклипове за маркетингови акции

Близко до мозъка и съвсем банално – с дрон могат да се снимат видео-клипове за маркетингови акции, които да сe излъчват по малките екрани, в уеб сайтове, във видео-канали и блогове. Камерите на дроновете се усъвършенстваха доста и през днешния ден могат да снимат качествени 4K фрагменти. Навярно не е надалеч и моментът, когато дроновете ще носят 360-градусови камери и ще предават още по-зрелищни фрагменти.

Дроновете като централен детайл в акции

Дроновете са забавна форма на офлайн маркетинг и могат да привлекат вниманието и да основат страст, която да обвърже клиента с марката. Например, дроновете могат да сервират питиета на клиентите като част от акция на марка безалкохолни или бира. Могат да сервират и храна. Могат да разнасят флаери, с цел да популяризират специфични предложения.

Верига за бързо хранене може да „ вдигне ” рой дронове и да се популяризира в един град тъкмо по обед, когато хората излизат в отмора – сходно нeщо направи магазинът Wokker и регистрира 40% скок на поръчките в този ден.

В рамките на акцията дроновете могат да се съчетаят с билборд-реклама и други канали.

Дронове за събиране на пазарни данни

Данните, събрани с дронове, могат да оказват помощ на маркетолозите да схванат значима информация за целевата си публика и развиването на пазара. Бидейки оборудвани със специфичен програмен продукт, дроновете могат да летят над тълпата на улицата или пък по време на обещано събитие и да съберат данни – да вземем за пример, да преброят хората, или да отчетат наличието на даден симптом – да речем, какъв брой хора носят шапки, или да записват какъв брой коли по улицата са червени и така нататък

Събирането на данни за целевата публика по обичайните способи е все по-трудно, по тази причина намесата на дроновете „ идва тъкмо в точния момент ”.

Представяне на нови артикули

Когато Джеф Безос от Amazon разгласи, че опитва с доставки на дронове, никой не одобри, че това е допустимо. Почти незабавно се появиха видеоклипове, показващи по какъв начин хора от компанията ръководят дронове и машинките доставят колета до получателите. Видеозаписите провокираха екстаз.

По подобен метод посредством дрон може да се „ вдигне звук ” за нов артикул и да се насърчат покупките.

Дронове за шоу-послания

Светлинното шоу с дронове към този момент е много известен метод за зрелищно предаване на маркетингово обръщение. Дроновете лeтят като добре координирани „ рояци ” и посредством своите цветни диодни светлини могат да създадат зрелищен театър от тон и светлина, който основава екстаз и по този метод построява позитивна асоциация с марката.

Като се има поради, че новото потомство акумулатори за дронове устоят много, сходни шоу-програми могат да траят задоволително дълго. Идеални са по време на огромни събития с доста хора като концерти, футболни срещи и други всеобщи мероприятия.

Дронове за обгрижване на клиента

Всички меркетингови експерти знаят какъв брой е значимо да обърнеш внимание на клиента след продажбата, да го накараш да почувства грижа и внимание, да потърсиш информация дали е удовлетворен, а в случай че не е – какво го безпокои. Дроновете могат да са асистент за приемането на такава противоположна връзка. Те могат да събират сигнали и недоволства, като посещават на място недоволните консуматори.

Нещо повече, защото дроновете към този момент са в положение да придвижват обилни товари, маркетинговите отдели могат да изпращат на дадени клиенти избрани движимости – да вземем за пример, артикули за отплата, тестери, награди и други

Лазерно шоу в небето

Най-новият вик в света на дрон-маркетинга е основаването на зрелищно лазерно шоу в небето. За задачата дронове се подвигат във въздуха и основават облак бял пушек, в който се прожектира лазерният светлинен театър. Лога, марки, текстови послания и най-много зашеметяващи спектакли от цветна светлина в комбиниране с въздействаща музика могат да накарат феновете да настръхнат от неспокойствие.

Новата технология се възприема доста добре измежду маркетолозите, тъй като е по-въздействаща от „ летящите точки ”, които образуват двумерно изображение, при спектаклите с летящи дронове с LED светлини.

Дрон-състезания

Спонсорирането на дрон-състезания е апетитна хапка за меркетинговите отдели: това са събития, които се харесват на необятна аудитория и в тях могат да вземат участие както експерти, по този начин и необятен кръг фенове. Компанията може да реши да поддържа даден водач на дрон-състезание или, в случай че има задоволително запаси, да провежда сама конкуренцията. Това ще сътвори положително име на марката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР