Данните са записани в скали на възраст 3,5 милиарда години

...
Данните са записани в скали на възраст 3,5 милиарда години
Коментари Харесай

Учени откриха нови части от пъзела на първия живот на Земята

Данните са записани в скали на възраст 3,5 милиарда години посредством геохимични и морфологични следи като химични съединения или структури, които микроорганизми са оставили след себе си
Изследователи откриха нови елементи от пъзела на зараждането на първия живот на Земята, заяви електронното издания " Юрикалърт ".

Микроорганизмите са първите форми на живот на нашата планета. Данните са записани в скали на възраст 3,5 милиарда години посредством геохимични и морфологични следи като химични съединения или структури, които тези организми са оставили след себе си. Въпреки това към момента не е ясно по кое време и къде се е зародил животът на Земята, както и в кой интервал се е развило разнообразието от типове в тези ранни микробни общности. 

Доказателствата са нищожни и постоянно противоречиви.

Сега екип от откриватели, ръководени от университетите в Гьотинген, Германия, и " Линей " в град Векшьо, Швеция, разкриха основни обстоятелства за най-ранните форми на живот.

В скални проби от Южна Африка те откриха доказателства, датиращи отпреди към 3,42 милиарда години за невиждано разнороден въглероден цикъл, включващ разнообразни микроорганизми. Това проучване демонстрира, че през палеоархайския интервал в екосистемите към този момент са съществували комплицирани микробни общности.

Резултатите са оповестени в изданието Precambrian Research.

Учените проучват добре непокътнати частици въглеродна материя - изменени остатъци от живи организми - и съответните скални пластове от проби от зеления пояс Барбертън - планинска верига в Южна Африка, чиито скали са измежду най-старите на повърхността на Земята.

Учените комбинират макро- и микроанализи, с цел да разпознават ясно първичните биологични следи и да ги разграничат от по-късното замърсяване. Те откриват геохимични " пръстови отпечатъци " на разнообразни микроорганизми, в това число и такива, които би трябвало да са употребявали слънчевата светлина за сила.

Изследователите дефинират съответната роля на микроорганизмите във въглеродния цикъл на екосистемата по това време, като комбинират геохимичните данни с такива за структурата на скалите, получени от разбор на тънки сечения с микроскоп.

" Открихме въглеродни субстанции в първичните пиритни кристали, анализирахме изотопите на въглерода и на сярата в тези материали, след което успяхме да разграничим обособените микробни метаболитни процеси ", изяснява доктор Хенрик Дрейк от университета " Линей ", който е измежду създателите на проучването.

" Не чакахме да попаднем на следи от толкоз доста микробни метаболитни процеси. Беше като прословутото търсене на игла в купа сено ", споделя лекар Мануел Райнхард от университета в Гьотинген.

Специалистите означават, че проучването дава необичаен взор към ранните екосистеми на Земята, добавя Българска телеграфна агенция. " Нашите открития доста усъвършенстват разбирането за античните микробни екосистеми и откриват нови пътища за проучвания в региона на палеобиологията ", споделят те.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР