Данните са използвани незаконно от китайски софтуерТехнологиите за разпознаване на

...
Данните са използвани незаконно от китайски софтуерТехнологиите за разпознаване на
Коментари Харесай

Заличиха най-голямата база със снимки на знаменитости

Данните са употребявани нелегално от китайски програмен продукт

Технологиите за различаване на лица се нуждаят от по-строго контролиране (снимка: Microsoft)

Microsoft е изтрила голяма база данни за различаване на лица, съдържаща близо 10 милиона изображения с към 100 хиляди души, заяви Файненшъл таймс. Microsoft Celeb бе основана през 2016 година със задачата да резервира фотоси на звезди по целия свят – измежду тях са публицисти, музиканти, разнообразни деятели, политици, писатели и така нататък

Причина за заличаването е нелегално потребление на тези данни от китайски програмен продукт за различаване на лица. Твърди се, че софтуерът е употребен за шпиониране на уйгурското мюсюлманско малцинство в страната. Отговорни за плана са китайските компании SenseTime и Megvii, които имаха достъп до базата данни.
още по тематиката
Като се има поради, че данните се предоставяха под лиценз Creative Commons, всяка компания и разработчик можеха да имат достъп до базата. По-специално, тя е употребена от IBM, Panasonic, Alibaba, Nvidia и Hitachi.

По-рано Microsoft настоя за по-строго контролиране на технологиите за различаване на лица. Темата бе повдигната неведнъж в разнообразни страни, само че до момента няма универсално решение за тази цел. Microsoft към този момент разгласи обяви, че уеб сайтът с базата данни е предопределен за университетски цели и е бил премахнат след решение на изследователските задания.

Подобни бази на университетите в Станфорд и Дюк също бяха отстранени от мрежата. Като причина за изтриване на базите може да се смятат и страховете на фирмите, че системите за различаване на лица могат да изострят обществените проблеми.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР