Данните, получени наскоро от европейския спътник ГОЦЕ, показват, че опустошителното

...
Данните, получени наскоро от европейския спътник ГОЦЕ, показват, че опустошителното
Коментари Харесай

Земетресение в Япония е променило гравитацията

Данните, получени неотдавна от европейския сателит ГОЦЕ, демонстрират, че опустошителното земетресение в Япония през 2011 година е оставило своя отпечатък върху гравитацията на нашата планета.

Според специалисти от Юнайтед прес интеренешънъл огромните трусове освен деформират земната кора, само че и трансформират локалната гравитация.

Учени от Европейската галактическа организация обявиха, че при локалната гравитация от известно време се следи вариране от едни индикатори на други.

Резултатите от борда на ГОЦЕ, който се употребява за картографиране на земната гравитация, демонстрират огромни промени след земетресението в Япония през 2011 г.

ГОЦЕ картографираше земната гравитация с невиждана акуратност от повече от 4 години, само че никой не е очаквал данните да покажат сходни промени след време.

 Земята

Гравитационното поле се е трансформирало, защото локалната гравитация може да варира, тъй като материята навътре в Земята не е еднородна.

След земетресението в Япония са провокирани спомагателни вариации на гравитацията.

Учените означиха, че сателитните данни могат да допринесат за увеличение на познанията им за земетресенията и следствията от тях.

Трусът в Япония преди 2 години бе седмият по мощ в историята с магнитут 8.9 по скалата на Рихтер.

 Цунами

Геофизик от Геологическия институт на Съединени американски щати сподели пред CNN, че земетресението е изместило Япония с минимум 2.4 метра и е отклонил земната ос с към 8 сантиметра.

След него в Япония бяха регистрирани над 150 вторични труса, огромна част от които със мощ над 6.0 по Рихтер.

Земетресението в Япония провокира нуклеарна акцидент в АЕЦ " Фукушима 1 ", която беше оценена на четвърта степен по седемстепенната Международната канара на нуклеарните събития (МСЯС).

Епицентърът е бил на 10 километра дълбочина под дъното на Тихия океан, на към 130 километра източно от Сендай, намиращ се на японския остров Хоншу и на към 373 километра североизточно от столицата Токио.

Земетресението провокира и 6-метрова вълна цунами, която доближи източната част на остров Хокайдо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР