Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били

...
Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били
Коментари Харесай

Зам.- министър: Климатичните изменения вероятно ще доведат до необходимост от отглеждането на нови земеделски сортове

Данните демонстрират, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години. В България се следят повече и по-дълги интервали на засушаване, следвани от съществени стихии и тежки наводнения с опустошения и жертви. Затова и Координационният съвет по изменение на климата към Министерство на околната среда и водите разисква напредъка си в създаването на Националната тактика за акомодация към изменението на климата. Вече е показан работен вид на Стратегията, в който са включени дейностите в най-уязвимите браншове. Изследвани са резултатите върху изменението на климата върху 9 бранша, разяснява заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова:
„ Селско стопанство, туризъм, превоз, човешко здраве, биоразнообразие и екосистемни услуги, гори, воден бранш и градска среда. Мерките, които се разпознават, значително са свързани с повишение на информираността на обществото, с възстановяване на образованието и на образованието. Интегрирането на знанието за климатичните промени, за резултатите до които водят тези климатични промени както в политиките, по този начин и в нормативната база, по този начин и в ежедневната процедура на всеки един аграрни собственик е от изключителна значимост. Тези климатични промени ще доведат евентуално до смяна в технологиите на развъждане на другите култури, а също и на скотски типове. Вероятно ще доведат до смяна и във типовете култури, които са подобаващи за развъждане в нашите условия. Вероятно ще доведат и до нужда от нови сортове или до нови способи за битка с нетипични за нашата страна вредители - бурени и заболявания. За всичко това е належащо тясно съдействие, съгласуваност сред науката и земеделските стопани и, несъмнено, цялостна поддръжка от страна на институциите. Институциите би трябвало да основат удобната среда за използване на устойчиви политики, устойчиви практики, в това число и положителни модели, които да предизвикват земеделските производители да употребяват принадлежности от вида на застраховането, с цел да подсигуряват резистентност на тяхната процедура ".

За идващия програмен интервал се повишват изискваният на Европейска комисия да се отделят повече средства за ограничения за понижаване на нездравословното влияние върху климата, акцентира Николова:

В развой на разискване е 30% от европейските средства да бъдат ориентирани към битка с климатичните промени и акомодация към климатичните промени. Това значи, че плановете, които ще бъдат финансирани с европейски средства, наложително би трябвало да дават отговор на критериите за битка към климатични промени или ограничения за акомодация към климатичните промени “.

Икономическите вреди са явни и заради това

Застраховането на бизнеса, имуществото е стъпка за предварителна защита от естествени бедствия, разяснява Георги Стефанов от организацията Световен фонд за дивата природа.

„ Това е един сигнал към всички политици, че в действителност не можем да продължаваме по този начин – с едно пасивно отсрочване на решаването на този световен проблем, тъй като на процедура няма към този момент страна, която да не е наранена. Това, по което се работи интензивно на световно равнище, само че към момента не сме видели задоволително развито в България, са финансовите механизми,  компенсаторните механизми за затлачените процеси. Оценките на застрахователните компании демонстрират все по-голям размер като разход за сходен и компенсации от отрицателните проявления на времето. Опазването на природата се явява най-евтиния детайл за справяне с промените на климата и за използването на съответни ограничения за акомодация

Националната тактика за акомодация към изменението на климата се чака да бъде призната през септември
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР