Данните от разшифрованите записи на черните кутии на разбилия се

...
Данните от разшифрованите записи на черните кутии на разбилия се
Коментари Харесай

Пилотите на разбилия се Ан-148 се ругали до падането на самолета

Данните от разшифрованите записи на черните кутии на разрушилия се в Подмосковието съветски аероплан Ан-148 демонстрират, че виждайки разнообразни индикатори на скоростта на своите екрани, водачите се ругали до момента в който машината не се забила в земята. При злополуката, станала на 11 февруари, починаха 71 индивида. Данните са предоставени на следствието от експерти на Междудържавната авиационна комисия (МАК) и са приобщени към делото, заяви в петък Светлана Петренко от следствения комитет на Русия. Тя обаче отхвърли да каже какво съдържат записите.

Според източници на " Комерсант " записите, които е трябвало да бъдат възстановявани няколко дни поради мощните увреждания на черната кутия, се оказали напълно къси. В началото, преди да излетят от летище Домодедово, водачите четат контролната карта, привеждат в деяние или ревизират разнообразни принадлежности и механизми. Не включват обаче отоплението на устройството, което регистрира информацията от сензорите на скоростта, въпреки че това деяние е записано в картата.

Скоро след излитането водачите обръщат внимание на сериозно ниските и отличаващи се показания за скоростта. Те се пробват да решат казуса, ругаейки се, като в това време усилват скоростта и наклоняват самолета към земята. Самото сблъскване със земната повърхнина произтича под нечленоразделните към този момент крясъци на водачите, твърди източникът на " Комерсант ".

Според него разшифрованите данни свидетелстват за това, че водачите по този начин и не са разбрали какво е провокирало изкривяването на показанията за скоростта, изписани на екраните им и надлежно не съумели да се оправят в тази сериозна обстановка.

Отчитайки всичко това, съветският авиационен регулатор Росавиация е заел водещи водачи – инструктори, с цел да създаде стратегия за осъществяване на симулация на полети с отвод на разнообразни принадлежности на комплексния пилотажен тренажьор за Ан-148, намиращ се в държавния университет по гражданска авиация в Санкт Петербург. Там ще бъдат обучавани водачи, които ръководят такива самолети.

Експертите от МАК считат, че невключването на отоплението е могло да докара до обледеняване на трите приемника, намиращи на фюзелажа и надлежно – до изменение на параметрите на излъчените от тях данни на екрана на водачите. Както откриха специалистите, при височина на самолета към 2 хиляди метра, знакът за скорост на един от водачите е показвал неприемливо ниските за такава обстановка 200 км/ч, а на различен водач е отчитал на нула, до момента в който в това време действителната скорост на самолета е била 600 км/ч. Тогава екипажът изключил автопилота и целият останал полет минал на ръчен режим.

Екипажът е подхванал внезапно намаляване, с цел да набере, както му се коствало, недостигащата скорост, вследствие на което самолетът се е врязал в земята.

От производителя на Ан-148 - " Гражданские самолеты Сухого " - обявиха след злополуката, че при проби самолетите им се оправят сполучливо даже при обледеняване, даже при по-затруднени условия от тези, които се изискват за узаконяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР