Данните от Италия, където смъртните случаи от COVID-19 продължават да

...
Данните от Италия, където смъртните случаи от COVID-19 продължават да
Коментари Харесай

Вярно ли е, че COVID-19 засяга по-лошо мъжете?

Данните от Италия, където смъртните случаи от COVID-19 не престават да се усилват, демонстрират, че мъжете са изложени на по-голям риск от гибел за разлика от дамите. Тази наклонност е сходна и с предходни болести, в това число 2003 SARS, както и испанския грип от 1918-а. Защо COVID-19 визира по-лошо мъжете?

Италия е вторият най-лошо обиден район в света от пандемията SARS-CoV-2. От цялостната ѝ обсада от 9 март до момента смъртните случаи се усилват със стотици всеки ден. Повече мъже се заразяват и постъпват в болница, в сравнение с дами. Освен това данните от Epidemiology for Public Health показват, че умират повече мъже, освен това на по-млада възраст, в сравнение с дамите.

Същата наклонност се забелязваше и в Китай, откъдето стартира всичко. Китайският център за надзор и предварителна защита на заболяванията е проучил 44 672 случая. Оказва се, че 2,8 % от инфектираните мъже са умряли. За съпоставяне – смъртността при дамите е била 1,7 %.

Полът е от голяма важност при преместването на болестта даже при децата под 16-годишна възраст. Изследване, проучило 171 деца и младежи, лекувани от COVID-19 в детска болница в Ухан, открива, че момчетата са по-предразположени към заразяване от девойките (61 % от пациентите са били от мъжки пол).

Първо, значимо е да отбележим, че всички пояснения на тази наклонност са в областта на спекулациите. И въпреки всичко, една от вероятните биологични аргументи за тази статистика е фактът, че имунната реакция при мъжете като цяло е по-слаба, в сравнение с при дамите. Това значи, че те прекарват болестта по-тежко.
Според Сабрина Клайн, която учи половите разлики при вирусните инфекции в „ Джон Хопкинс “, това не е изключително изненадващо. „ Това е наклонност, която сме забелязали при доста вирусни инфекции на респираторния тракт – при мъжете изходът може да е по-лош – споделя тя пред Independent. – Наблюдаваме това и при други вируси. Жените се преборват с тях по-добре. “

Точната причина за тези разлики е незнайна. Смята се обаче, че естрогенът, който се намира в огромни количества при дамите, играе основна роля при имунитета. Освен това съществуват голям брой свързани с имунната система гени, кодирани в X хромозомите (жените имат две, до момента в който мъжете – една).

Начинът на живот също може да е от голяма важност. Пушенето в частност изостря доста от респираторните болести. В Китай има 316 млн. пълнолетни пушачи. Според проучване, оповестено в NCBI, точно там се намира най-големия дял от пушачи в света. 52,1 % от всички мъже в страната са пушачи спрямо едвам 2,7 % дами. Това е добра причина за проучване върху методите, по които полът и пушенето се отразяват на смъртността при COVID-19.

Източник: Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР