Данните обобщиха на пресконференция в Главната дирекция Национална полиция“ комисар

...
Данните обобщиха на пресконференция в Главната дирекция Национална полиция“ комисар
Коментари Харесай

Засилено полицейско присъствие по пътищата утре


Данните обобщиха на конференция в Главната дирекция „ Национална полиция “ комисар Димитър Кошов- зам.-началник на отдел „ Криминална полиция “ ГДНП, комисар Росен Рапчев- шеф на отдел „ Пътна полиция “, комисар Любомир Костадинов- зам.-началник на „ Пътна полиция “ Столична дирекция на вътрешните работи, комисар Борислав Муеров- шеф на „ Охранителна полиция “ Столична дирекция на вътрешните работи и контрольор Валентин Велков от бранш Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) ГДНП.

На 1 януари 2019 година се чака засилен трафик. В тази връзка екипите на Пътна полиция са взели всички нужни ограничения, с цел да се подкрепи придвижването и да се избегнат тежки произшествия. Комисар Росен Рапчев разясни, че един от най-проблемните сектори още веднъж се чака да е на автомагистрала „ Хемус “, в региона на тунелите до София, където текат ремонтни действия. Там още веднъж ще има ситуирани екипи, които да контролират придвижването, концепцията да не се образува запушалка в тунелите, а изчакването на колите да става отвън тях. Комисар Рапчев насочи рекомендация към жителите преди да поемат на път да се осведомят за метеорологичната прогноза и за настоящата пътна конюнктура и при опция да си избират различен маршрут. В случай на формирана колона, водачите  да не подхващат изпреварване, което  води до още по-голямо закъснение.  Екипите на „ Пътна полиция “ ще наблюдават и за извършители, като ще се акцентира  на това да не се допусне нападателно шофиране и ръководство в спешната лента на автомагистралите. На 1 януари от 14 до 20 часа, според заповед на Изпълнителната организация „ Пътна инфраструктура “, ще се стопира придвижването на товарни коли в най-невралгичните сектори.

На територията на София линейни екипи ще наблюдават за нарушавания на пътя, посочи комисар Любомир Костадинов. Той обърна внимание на жителите, които ще поемат в новогодишната нощ с персоналните си коли към площада, да бъдат извънредно прецизни при паркирането им. Специална рекомендация той насочи и към тези, които ще употребяват услугите на „ Дринк енд драйв “ – да се уверят за правоспособността на водача и дали не е използвал алкохол. При нарушаване и в двата случая, съгласно закона, притежателят на автомобила също носи отговорност.

Засилено ще е полицейското наличие на всички места, на които се чака огромно скупчване на хора, като търговски центрове, пазари, храмове, гари, автогари и огромни увеселителни заведения, означи комисар Борислав Муеров. От 14 часа през днешния ден придвижването на пътни транспортни и в двете направления по бул. „ Цар Освободител “ в столицата в сектора от ул. „ Раковска “ и бул. „ Дондуков “ се стопира. Там се слагат загражденията за новогодишния концерт. На място ще бъдат построени 8 контролно-пропускателни пункта, през които ще се позволяват жителите. Целият периметър ще бъде гарантиран със мощно полицейско наличие с цел да се подсигурява спокойствието и реда по време на празника. Муеров насочи зов към жителите да са деликатни с потреблението на пиротехника и напомни, че за използването й има строги правила - те не би трябвало да се употребяват наоколо до храмове, здравни, образователни и обществени заведения, както и в всеобщия градски превоз.

До момента в цялата страна са осъществени 4243 инспекции тук-там, на които се продава пиротехника. Констатирани са 9 нарушавания, за които са формирани съответните актове. Иззети са 6841 опаковки с нередовни произведения, заключи Валентин Велков и посочи, че през миналите коледни празници няма нито един регистриран случай с пиротехника.

Комисар Димитър Кошов обърна внимание жителите да бъдат извънредно бдителни, с цел да не станат обект на обир. Като цяло този тип закононарушения в страната бележат понижение - близо 19% е то в края на тази година, в съпоставяне със същия интервал на 2017 година. Като цяло най-големият дял се пада на уличните грабежи и множеството от тях се правят в тъмните часове, на неосветени и безлюдни места. Затова е значимо при опция  да се заобикалят сходни места, добре е да не се носят и огромни парични суми. В случай, че е осъществено сходно посягане, жертвите незабавно би трябвало да алармират в полицията или на тел. 112, добави комискар Кошов. Той обърна внимание и на чиновниците в денонощните обекти, като изясни, че нападателите постоянно правят авансово изследване и прикани, в случай че личният състав забележи съмнителни лица да подават навреме информация към органите на реда.

Противозаконното лишаване на моторни транспортни средства тази година бележи спад с към 12%. Най-често обект на този тип закононарушения са колите, произвеждане 2015, 2016 година, при които се употребява системата на така наречен безключово запалване, означи комисар  Кошов. Извършителите се доставят с техника, посредством която прихващат данните от ключа на притежателя. За да се случи това, те би трябвало да са наоколо до него. Но втората стъпка е изпращане на данните на втори съизвършител. Когато притежателят се отдалечи от автомобила, се появява съучастникът, отключва автомобила и го привежда в придвижване. В множеството случаи тази скица се ползва в светлата част на денонощието от паркинги на огромни търговски вериги. Криминалистите приканват и за внимание за друга скица, която се употребява изключително през зимните месеци - лишаване на транспортни средства с включен мотор. При нея се употребява невниманието на притежателя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР