Данните на ВМЗ показват, че тази година сопотският завод е

...
Данните на ВМЗ показват, че тази година сопотският завод е
Коментари Харесай

Оръжейните производители увеличават продажбите си през първото полугодие

Данните на ВМЗ демонстрират, че тази година сопотският цех е в добър интервал

© Надежда Чипева Сопотският боен цех ВМЗ е на път да преодолее свиването на активността, което регистрира предходната година. Това покават резултатите за първата половина на 2019 година Както и другите производители на специфична продукция, компанията е мощно подвластна от пазарната обстановка, като обичайно представянето й се усъвършенства във времена на засилени военни спорове. Продължава да усилва оборота си и авиоремонтния цех " Авионамс ".

Значително по-слаби обаче са резултатите на оръжейния търговец " Кинтекс ". През последните години компанията неколкократно отбелязваше като проблем пренасочването на производителите към непосредствено договаряне на доставките, което на процедура я лишава от бизнес.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заводът в Сопот

Сопотският цех продължава да усъвършенства резултатите си през второ тримесечие. Компанията регистрира по-високи продажби и облага на годишна база и към края на март, откакто през 2018 година доста утежни представянето си. За полугодието обаче продажбите са близо с четвърт по-високи по отношение на същия интервал на предходната година, а облагата нараства съвсем два пъти (виж таблицата). Оперативните разноски на ВМЗ също се покачват, което евентуално е сигнал за усилване на активността. От управлението показват, че до края на годината се чакат контракти и поръчки за осъществяване в размер на 110-120 млн. лева Около една трета от продажбите до момента тази година са от пряк експорт, а останалите са от експорт посредством локален контрагент (най-вероятно " Кинтекс " ).

Слаба търговия

Държавния оръжеен търговец обаче се показва много по-слабо тази година. Това се видя още през първото тримесечие, като наклонността се резервира и през идващите три месеца. " Кинтекс " продължава да изнася към обичайните си пазари - Индия, Алжир и Етиопия. От компанията показват, че до края на септември се чака да бъде сбъднат експорт " в забележителен размер " за Индия, Алжир и Нигерия.

От доклада излиза наяве още, че през тази година " Кинтекс " е получила 10.8 млн. лева заем от притежателя си - Държавната консолидационна компания, само че няма информация защо са средствата.

Авиоремонти

Третото огромно държавно военно дружество - " Авионамс ", продължава да усилва продажбите си през първото полугодие. Печалбата на сдружението понижава с близо една трета, което се дължи на понижението на запасите от продукция и незавършено произвеждане. " Авионамс " беше единствената държавна оръжейна компания, която съумя да усили оборота си предходната година, откакто другите фабрики регистрираха спад.

Подобно на другите две компании пловдивският авиоремонтен цех е благосъстоятелност на Държавната консолидационна компания. Тя го закупи преди две години, когато частен правосъден реализатор разгласи за продажба акциите на свързваната са Цветан Василев " Хедж инвестмънт България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР