Данните на „Шоуто на Слави“ за раздадени 6 519 540

...
Данните на „Шоуто на Слави“ за раздадени 6 519 540
Коментари Харесай

ДОКУМЕНТИ разкриха как партиите са получили 6,5 милиона лева субсидии повече

Данните на „ Шоуто на Слави “ за раздадени 6 519 540 лева повече партийни дотации за 2018 година над законовите 11 лв. на глас са съвсем точни. Това сподели инспекция, направена от в. „ Труд “, откакто основният прокурор разпореди инспекция.

Данните са предоставени от Министерството на финансите по реда на Закона за достъп до социална информация още преди година. В справката пишеше, че първият транш за 2018 година е 9 662 096 лева Законът за политическите партии (чл. 25, алинея 1) постановява, че парите се отпускат на четири равни транша.

Цацаров разпореди незабавна инспекция поради „ Шоуто на Слави “

Умножена по четири, сумата прави тъкмо 38 684 384 лева, колкото оповестиха в шоуто.


Според оповестения неотдавна от Сметната палата лист, партиите, получили дотации през 2018 година, са 15:
ПП „ ГЕРБ “
ПП „ Движение за права и свободи “
ПП „ Българска социалистическа партия “
ПП „ Комунистическа партия на България “
ПП „ Нова зора “
ПП „ Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “
ПП „ Политически клуб „ Екогласност “
ПП „ Политически клуб „ Тракия “
ПП „ Атака “
ПП „ Национален фронт за избавление на България “
ПП „ Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване “
ПП „ Воля “
ПП „ Средна европейска класа “
ПП „ Съюз на патриотичните сили „ Защита “
ПП „ Възраждане “

На процедура това са 3-те независимо влезнали в Народното събрание – ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Воля “ и трансфериралата 1% „ Възраждане “, 5 обединения от „ Обединени патриоти “ и 6-те в „ Българска социалистическа партия за България “. Тоест няма партия, която да е получила държавни пари, без да има законово право.

Общият брой на получените от тях действителни гласове на последните парламентарни избори е 2 920 804.

Умножено по избраните 11 лв. в Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година (чл. 65), прави 32 128 844 лева

Раздадените 38 684 384 лева, разграничени на 11, вършат 3 516 762 гласа. Общият брой на действителните гласове на изборите е непосредствен до това число – 3 513 419, като тук влизат и 87 850 бюлетини „ не поддържам никого “.

Тоест парламентарните партии са получили пари освен техните, а за всички подадени гласове.

„ Бонусът “ от 6 555 540 лева (това е точната сума) евентуално идва от превратно пояснение на член 27, алинея 1 от Закона за политическите партии: „ Общата сума, планувана за субсидиране на политическите партии и обединения, се дефинира годишно в закона за държавния бюджет на Република България според от броя на получените действителни гласове от партиите и обединенията на последните парламентарни избори, като за един получен глас се планува дотация в размер, избран годишно със закона за държавния бюджет на Република България “.

В тази наредба на никое място не написа, че тя се отнася за парламентарните обединения и получилите над 1% партии. Това обаче го написа в член 25, алинея 1: Държавната дотация се отпуска годишно на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или обединения, които са регистрирани в Централната изборна комисия за присъединяване в избори, взели участие са в последните парламентарни избори и имат определени народни представители.

И в член 26: Държавна дотация се отпуска годишно и на партиите, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР