Данните на Националния осигурителен инстиут показват, че стабилно увеличение в

...
Данните на Националния осигурителен инстиут показват, че стабилно увеличение в
Коментари Харесай

Какво показват данните за ползваните болнични през последните години?

Данните на Националния застрахователен инстиут демонстрират, че устойчиво нарастване в болничните. Това обаче не значи безусловно, че има злоупотреби.

Броят на болничните листове в края на предходната година е бил съвсем 3 милиона и 300 хиляди. (3 299 650) През миналата - с 200 хиляди по-малко.

Увеличава се и размерът на изплатените компенсации. За първите 10 месеца на 2018 година по отношение на същия интервал на 2019 година парите за краткотрайна нетрудоспособност са нарастнали с близо 10%.
Първият ден от болничния ще се заплаща, в случай че е за болно дете или трудова акцидент На този декор синдикатите оповестиха, че са в протестна подготвеност
Хора като Николай, които се обезпечават на оптималния застрахователен приход, пресмятат какъв брой ще ги удари по джоба новата мярка, в случай че им се наложат да боледуват да вземем за пример 5 пъти следващата година. Това съгласно него са 500 лв. годишно, които няма да получат.

„ Това са пари, които съм си изработил, пък действително имам право да съм болен, имам право да си взема болничен”, споделя Николай.

Шефовете на цех за хидравлични произведения обаче споделят, че монетата има и друга страна. В завода се трудят близо 600 души.

„ Убедени сме, че най-малко 60 % от хората, които са с болнични, в действителност са подправени. Те сами се демонстрират, разгласяват фотоси в обществените мрежи, разясняват с другари и сътрудници къде са отишли на отмора, на лов, за риба... ", споделя Венцислав Калудов, шеф и член на АИКБ.
Пламен Димитров за болничните: Хората ще реагират и ние ще ги поведем Изчисленията на синдикатите демонстрират, че годишно една майка ще бъде ощетена с към половин заплата
Работодателите са разграничени. Две от организациите поддържат мярката. Това са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал. А Българската търговско-промишлена палата желае втория и третия ден да се заплащат от Национален осигурителен институт, а не от компанията.

Според Цветан Симеонов от БТПП не е заслужено към този момент толкоз години правилно да се изплащат вноските за своите служащи за здравно обезпечаване и обезщетение по болест, и в този момент да заплащат и повторно.

От Българската стопанска камара не поддържат предлагането на държавното управление и упорстват и трите дни би трябвало да се изплащат от Национален осигурителен институт.
Горанов за болничните: Създава се напрежение, което не съществува По думите на финансовия министър цялата ръководеща коалиция стои зад предлагането
Лекарите са възмутени от предлагането.

„ Безкрайно наранени сме! Непрекъснатите решения от сорта на - лекарите, които издават подправени болнични листи, лекарите убийци, лекарите нарушители - това разрушава имиджа на българския лекар”, декларира доктор Гергана Николова от БЛС.

И предизвестяват, че ограничението ще докара до разпространяване на заразни заболявания и затруднения при болните, които вървят на работа.

От Българския лекарски съюз не поддържат порочни практики и приканват, в случай че се потвърдят злоупотреби, отговорните да си понесат следствията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР