Данните на клиенти на Алфа-Банк, ОТП Банк и ХКФ Банк

Данните на клиенти на Алфа-Банк, ОТП Банк и ХКФ Банк ...

Комерсант“: Изтекли са личните данни на 900 000 руснаци.

Данните на клиенти на Алфа-Банк, ОТП Банк и ХКФ Банк се оказаха в публичното пространство, като две изтичания са засегнали интересите на около 900 000 руснаци, предаде „Комерсант".
Според вестника изтичането на базата данни е станало в края на май, като данните са събрани преди няколко години, но значителна част от информацията е все още актуална. Става дума за имена, телефони и паспортни данни.
Според журналисти от "Комерсант" първата база данни съдържа информация за 24 400 души. Списъкът включва главно жители на Северозападния федерален окръг и техните телефони са още актуални. Същевременно в базата данни се съдържа информация за около 500 служители на МВР и 40 служители на ФСБ.
Втората база данни съдържа информация за около 800 000 граждани в цялата страна, като нейната актуалност датира от 2013 година.
По-рано председателят на Експертния съвет по сигурността и отношенията на гражданите с правоприлагащите органи Антон Цветков заяви, че личните данни на хората в Русия са много слабо защитени и е необходимо да се увеличи отговорността за изтичането им и незаконната употреба.
Изявлението на експерта бе направено, след като в медиите се появиха доклади, че около 360 000 записи с лични данни на руски чиновници са публично достъпни".

Източник: bulnews.bg