Данните на евростат показват, че за първите седем месеца на

...
Данните на евростат показват, че за първите седем месеца на
Коментари Харесай

Колко опасен е търговският дефицит на ЕС към Китай за европейския бизнес

Данните на евростат демонстрират, че за първите седем месеца на годината комерсиалният остатък на страните от Европейския съюз при обменът със Съединени американски щати е повишен 80 милиарда $ за същия интервал на 2018 година до 90,9 милиарда евро през тази година, само че и че комерсиалният недостиг при търговията с Китай се е покачил с 10,6 милиарда евро до 109,2 милиарда евро. По отношение на търговията сред Европейски Съюз и целия свят също се следи недостиг, възлизащ на 10,2 милиарда евро за обсъждания интервал, което е петорен растеж в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като от информацията на Евростат излиза наяве, че значително той се дължи на вноса на енергийни артикули от Русия и Норвегия.

Но даже и абстрахирайки се от комерсиалния недостиг с последните две страни, прегледани в подтекста на световните геоикономически явления данните от европейската статистика може да демонстрират относителната уязвимост на бизнеса на Стария континент. От една страна, позитивният търговски баланс със Съединени американски щати може да се окаже заплашен, в случай че американският президент Доналд Тръмп наложи мита на вноса с Европейския съюз. В понеделник съгласно Politico, базирайки се на четири свои източници в Европейски Съюз, този е ход е съвсем сигурен, откакто Световната комерсиална организация отсъди в интерес на Съединени американски щати, като съгласно интернационалната институция съюзът е оказвал непозволена помощ посредством дотации на авиогиганта Airbus. Изданието показва, че се чака митата, които Тръмп може да наложи, да варират сред 5 и 10 милиарда евро и да обгръщат необятна гама от артикули - " от сирена до самолети Airbus ".
 Следващите мита на Тръмп ще ударят европейските производители на първокласни артикули
Следващите мита на Тръмп ще ударят европейските производители на първокласни артикули

Световната комерсиална организация даде зелена светлина за данъци върху артикули за до $7 милиарда

Дори и Европейският съюз да отговори с реципрочни мита - нещо, което Брюксел по всяка възможност ще направи - комерсиалната война единствено в допълнение ще утежни конкурентоспособността на локалната стопанска система. Нещо повече, тя ще се отрази отрицателно върху покупателната дарба на потребителите и от двете страни на океана, което може да докара само до в допълнение закъснение на стопанските системи на Съединени американски щати и Европейски Съюз в подтекста на занижените прогнози за растежа до края на годината, към този момент свитото ползване на семействата, понижаващото се индустриално произвеждане и спомагателните количествени удобства (поне от страна на Европейската централна банка) и редуцираните лихвени проценти.
 И производството в Съединени американски щати продължава да се забавя
И производството в Съединени американски щати продължава да се забавя

Данните отразяват сходна наклонност и в останалите огромни стопански системи по света, само че се чака трендът да се резервира и през септември поради продължаващото стесняване на показателя на бизнес средата

Същевременно европейските компании към този момент отстъпват съществено като конкурентоспособност. В класацията на 50-те най-иновативни компании в света, която съпоставя бизнесите по отношение на броя регистрирани патенти през 2017 година, най-високо оценената европейска компания е Ericsson, само че тя е едвам на 22-ра позиция (първите 10 са надлежно IBM, Samsung, LG, Intel, Canon, компанията майка на Гугъл - Alphabet, Qualcomm, Toyota, Microsoft, Taiwan Semiconductor Manifacturing). А Европейският съюз прави малко за възстановяване на представянето им на интернационалните пазари. Всъщност в някои сфери, да вземем за пример производството на коли, новите регулации усилват доста индустриалните цени за локалните компании. Според анализатора към oilprice.com Ирина Слав, пренасочването към от ден на ден електрически автомобили в светлината на регулациите за екологичните правила довеждат до точно подобен резултат, защото индустриалната цена на един електрически автомобил е с към 10 хиляди евро по-висока от стандартна кола с мотор с вътрешно горене.
 Регистрациите на нови коли в България порастват на фона на срутва на пазара в Европейски Съюз
Регистрациите на нови коли в България порастват на фона на срутва на пазара в Европейски Съюз

През август покупко-продажбите с нови коли са спаднали с 8,4% на годишна основа в Европейския съюз

На фона на свиващия се авто пазар на световно ниво, сходни ограничения вършат локалните автомобилни производители релативно по-неконкурентоспособни, в това число и в областта на електрическите автомобили, в която европейските марки срещат сериозна конкуренция в лицето на разнообразни американски компании - от Tesla и Rivian, до Ford и General Electric. А даже и на китайския пазар, на който европейските компании имат дял от 53,3% към пролетта на годината по данни на European Automobile Manufacturers Association, Tesla към този момент има преимущество пред тях, защото в края на август компанията на Илън Мъск съумя да реализира анулация на митата за някои свои модели в Китай. Тук ненапълно позитивната вест за европейските производители е, че страната наложи мито от 25% върху цената на вносните коли от Съединени американски щати. Износът на коли е от стратегическо значение за Европейския съюз, тъй като данните на Евростат демонстрират, че точно моторните транспортни средства са най-изнасяният локален артикул към Китай, чийто размер е два пъти по-голям от втората категория артикули, при която е реализиран търговски остатък (самолетите и свързаната с тях техника).
 Мъск посети Китай и контракти данъчно облекчение за Tesla
Мъск посети Китай и контракти данъчно облекчение за Tesla

Тя е единствената компания, която не е в съдействие с локален сътрудник

Относно авиационната техника, Европейският съюз също е изправен пред предизвикателство - не просто износът на Airbus към Съединени американски щати може да бъде заплашен от митата, само че и конкуренция в лицето на китайската Commercial Aircraft Corp of China, чийто C-919 хвърча за пръв път предходната година. Същевременно самолетът се чака да коства единствено към 43 млн. $, което го прави доста по-евтин от Boeing 737 (80 млн. долара) и Airbus 320 (100 млн. долара). Това на процедура значи, че двете продуктови категории, в които Европейския съюз осъществя максимален експорт към Китай, може да се окажат директно застрашени.

Така ситуацията, в което се намира европейският бизнес, стартира да наподобява все по-мрачно. Старият континент се трансформира в зона на все по-тежки регулации, които изкуствено понижават конкурентоспособността на водещите експортни браншове. Износът към Съединени американски щати е заплашен от комерсиална война сред Вашингтон и Брюксел, което в допълнение ще се отрази на бизнес средата в Европа, а за конкурентно преимущество под формата на ниски индустриални разноски за Европейски Съюз въобще не може да става дума - в това отношение съюзът е надалеч зад Китай, който не просто залива останалата част на света с от ден на ден артикули, само че стартира да създава и главните категории артикули, които все още внася от Европа и Съединени американски щати.

Тази обстановка вещае все по-голямо отваряне на ножицата сред вноса и износа на европейски артикули към Китай и увеличение на комерсиалния недостиг, който за последните пет години е повишен от 137 милиарда евро до над 184 милиарда евро - повишаване от 34%. Ако наклонността продължи да се утежнява, отрицателното салдо не просто ще тежи на статистическото пресмятане на брутния вътрешен артикул, само че и в допълнение ще утежни обстановката за фирмите на Стария континент. А проблеми за тях значат по-ниска претовареност, вложения и заплати. Решението не е Брюксел и Вашингтон да сочат Пекин и да настояват, че Китай " играе непочтено ", а да ревизират политиките, които към този момент основават компликации пред бизнес средата, с цел да може Европа да не се трансформира в пленник на хроничната неконкурентоспособност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР