Данните на екоинспекцията в Пловдив, че сме дишали по-чист въздух

...
Данните на екоинспекцията в Пловдив, че сме дишали по-чист въздух
Коментари Харесай

Данните за въздуха - изгубени в меренето

Данните на екоинспекцията в Пловдив, че сме дишали по-чист въздух през 2018 година, наподобяват на изгубени в меренето. Запитване на " Марица " стимулира чиновниците на Регионална инспекция за опазване на околната среда да прегледат и отчетат броя дни с превишения на ФПЧ10 за миналата година. За труда похвално, само че за обнадеждаващата вест - не съм доста уверен.

Изнесените данни се оказаха повече от оптимистични. Те демонстрират, че дните, в които пловдивчани са се давили от прахуляк, са намалели близо два пъти в съпоставения с 2009 година От 165 дни със замърсяване над нормата през 2009 година дните са се стопили до 78, сочат цифрите от АИС " Каменица ". И оповестяват, че записаните превишения през 2009 година в пункта на Баня Старинна са били 178, а засечените в АИС " Тракия " са 107 през 2018 година На базата на тези данни екоинспекторите регистрират възстановяване качеството на въздуха в града.

Защо измервателният пункт, който трябваше да мери замърсяването от трафика, бе изместен от натовареното кръстовище на булевардите " Цар Борис III Обединител " и " Шести септември " в надалеч по-чист регион, покрай парк Лаута? На всички е ясно, че даже общината да не си е мръднала пръста с действителни ограничения за възстановяване на качеството на въздуха, той ще наподобява по-чист, измерван в " Тракия ". Промяната дава състоятелен мотив на екоактивистите да настояват, че става дума за обикновена операция на данните. Някои даже иронично предложиха пунктът да се постави в центъра на парк Лаута и по този начин градът още на следващия ден ще отговори на всички европейски наставления за непорочност на въздуха.

Оценяваме труда и мотивацията на екоинспекторите да разровят данните и да потърсят отговор на въпроса ни понижава ли броят на токсичните дни в града, само че оставяме на читателите да преценяват дали да имат вяра на изнесените числа.

А те са мотив да се замислим и върху още нещо. Дали печките на твърдо гориво са главната причина за замърсяването на въздуха в града, както от дълго време се твърди? Пунктът в " Тракия " е транспортно насочен, той е ситуиран наоколо до кръстовище с натоварен трафик, и към момента регистрира значителен брой повишения. Това оставя подозрения, че може би не печките " Чудо ", а трафикът е водещият фактор за образуване на замърсяването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР