Данните на Българската народна банка показват, че през април преките

...
Данните на Българската народна банка показват, че през април преките
Коментари Харесай

Чуждестранните компании в България са малко, но качествени

Данните на Българската национална банка демонстрират, че през април директните задгранични вложения в България остават алегорични. Спадът по отношение на 2019 година е 85%, преобразен е и характерът им - съвсем напълно за заеми, които фирмите майки отпускат на българските си сдружения. Общата стойност (дългови принадлежности, дялов капитал и реинвестирана печалба) е едвам 23.9 млн. евро. Малко са оптимистите като Росен Плевнелиев, които имат вяра, че скоро немският авто колос "Фолксваген " ще отвори развоен център у нас, където ще работят 5000 души за по 10 000 лв..

Все отново обстановката не е толкоз мрачна, колкото демонстрира статистиката, тъй като от началото на 2019 година в страната бяха разкрити производства с висока добавена стойност, които осигуриха претовареност на хиляди българи. Така че колкото и пресилено да звучи слогана "България е парадайс за вложителите, тъй като налозите са ниски, а заплатите още по-ниски ", страната ни към момента не е измежду новобранците по мярка на задграничните средства, вложени в съответни производства. Примерите, които "БАНКЕРЪ " събра, са показателни няколко показателни образеца за открити задгранични производства в разнообразни елементи на страната от началото на 2019 година.

Японската корпорация "Хитачи " е новият мажоритарен притежател на завода за артикули високо напрежение в Севлиево, който до момента беше част от АВВ. Това стана, откакто двете интернационалните компании оповестиха, че са завършили договорката за поделението "Енергийни мрежи " на шведско-швейцарската група, което включва и българската фабрика. В новото смесено дружество Hitachi ABB Power Grids японската компания придобива 80.1%, като целият бизнес се прави оценка на 11 милиарда $. Цената, която Hitachi заплаща за мажоритарното си присъединяване в новото смесено сдружение, е почти 6.85 милиарда $.

"Волво " откри нов сервизен център за обслужване и продажба на камиони "Волво " и "Рено " на стойност 3.8 млн. лева в региона на село Бенковски. Капацитетът му ще бъде за близо 5000 возила годишно с опция за едновременна работа по 9 тежкотоварни автомобила. От компанията подсигуряват, че разполагат с огромна складова база и са в положение да реагират в границите на 24 часа, когато възникне проблем с нейни машини. С най-новата си инвестиция, "Волво " усилва вложенията си на българска територия до 12 млн. лв..

Германска компания ще строи цех за преправка на боклуци край Шумен. Инвеститорът подсигурява, че няма да замърсява околната среда и ще дава отговор на всички законови условия. Огромните количества боклук няма да се натрупат на сметището, а ще се преработват и от тях ще се получават пелети за отопление, електрическа енергия и топлоенергия. В първия стадий на плана ще бъдат вложени 30 млн. евро. и се планува създаване на линия за произвеждане на пелети, които ще се изнасят за Германия. Във втория стадий, след изследване на пазара на електрическа енергия, ще бъдат построени когенератори за произвеждане на ток.

Чешката компания "БТЛ Индъстрийз " - международен водач в създаването и производството на електронна здравна инсталация , стъпи в Пловдив преди повече от 20 година и не счита скоро да си върви. Тъкмо противоположното - ще уголемява производството си и за задачата ще построи нова база под тепетата. Размерът на инвестицията възлиза на близо 20 млн. лева, ще бъдат открити и 200 нови работни места (в момента там работят над 300 души). Уредите на компанията се продават в над 120 страни по всички краища на света.

Германската VOSS Automotive България откри цех край ловешкото село Баховица. Инвестицията е за 15 млн. евро и основава нови 130 висококвалифицирани работни места. Фирмата има дълготрайни партньорства с компании от автомобилния бранш измежду които BMW, VW, Audi, Ford и други В България компанията ще създава съставни елементи за автомобилната промишленост, фокусирани извънредно върху леки коли. Амбициите са до края на 2020 в предприятието да проработят общо 750 души.

Турския холдинг „ Шишеджам” откри в Търговище новопостроената пещ за плоско стъкло в града. Съоръжението е едно от трите най-големи в света, а инвестицията е на обща стойност 42 млн.евро. "Тракия глас България”, която е част оттурския холдинг „ Шишеджам”. създава стъкло и стъклени произведения за целия свят. Компанията е построила четири завода у нас и дава работа на над 2500 души.

"Одело България "откри нов индустриален цех за автомобилни светлини. Вече са наети 450 души, а инвестицията е за над 40 млн. евро. Производството и доставките на аварийни елементи за "Мерцедес Бенц " към този момент са почнали. Това е най-новият и най-модерният цех на "Одело ", всичко е автоматизирано и процесите се извършват от роботи. Към момента осъществената инвестиция (тя се намира в местността "Каспида " край Пловдив) е на стойност 20 млн. евро, а другата половина от сумата ще бъде употребена за останалите две звена - фабрика за електроника и парк за поддоставчици. Общата повърхност на имота е 92 000 кв. метра. Изграждането на новите обекти би трябвало да завърши до 2024 година. Амбицията е "българските " обороти да доближат 60 млн. евро годишно.

В Карлово ще се създава козметика от българска роза за Поднебесната империя. Китайската компания „ Ориент Интернешънъл Холдинг”, който ще влага у нас, има 96 бизнеса в 28 страни по света. След няколко месеца стартира произвеждане на лична марка козметични артикули с български етерични масла (розово, лавандулово и т.н.), предопределени напълно на китайския пазар.

Коронавирусът удари огромните

Бизнесът сигнализира, че коронавирусът е блъснал огромни производства, а забавянето може да коства милиони. Най-пострадалите компании са поддоставчици за автомобилостроенето, които преустановяват активност. Най-често аргументите са спрени производства на европейските автомобилопроизводители и снабдители, а въпреки това - неспособност за обезпечаване сигурността на работещите.

Производителят на алуминиеви произведения за известните автомобилни конструктори „ Линамар България “ в Русе, прочут като „ Монтюпе “, заяви през април, че краткотрайно стопира работа. Същото направи и японската "Язаки ", която има три завода у нас с към 5600 служащи.
"Бургаска корабостроителница " също остана без работа, тъй като загуби поръчките си от Русия. Договорът за ремонт на съветски кораби не е преустановен, само че осъществяването му е отсрочено за неустановен период.

Станимир Вълков
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР