Данните, които събира Фейсбук, го правят една от най-мощните и

...
Данните, които събира Фейсбук, го правят една от най-мощните и
Коментари Харесай

Разкриха страшната истина за това колко надълбоко ни изследва Фейсбук

Данните, които събира Facebook, го вършат една от най-мощните и авторитетни компании в света. Сръбската организация „ Шеър Лаб “ е погледнала „ под капака “ на логаритмите на софтуерния колос, с цел да разбере по-добре структурата и силовите връзки в компанията, написа Марица бг.  Преди няколко години Владан Джолер и неговите сътрудници в Белград почнали следствие на „ вътрешните работи “ на Facebook.  Екипът е формиран от специалисти по кибер разбор и визуализация на данни. Предишни техни разработки включват проучване на така наречен „ форми на невидими инфраструктури “ при сръбските снабдители на интернет. Настоящият план на Джолер се споделя „ Шеър Лаб “ (Лаборатория за споделяне) и е ориентиран към най-голямата обществена платформа.

„ Ако Facebook беше страна, то тя би била по-голяма от Китай “, споделя Джолер, който е професор в университета в Нови Сад. Той споделя позната, само че зашеметяваща статистика. Прохождащата компания „ Силиконова котловина “ пази над 300 петабайта с данни (близо 300 000 000 гигабайта), има над 2 милиарда консуматори и е записала доходи от съвсем 28 милиарда щатски $ единствено през 2016 година.

Въпреки това, съгласно Джолер, не знаем съвсем нищо за това, което става в дълбочина с изключение на обстоятелството, че ние като консуматори предоставяме множеството гориво - гратис. „ Когато качваме нещо, когато отбелязваме хора, когато разясняваме, в действителност работим за Facebook “, споделя той.

Данните, които предоставяме непринудено, дават сила на комплицираните логаритми, които зареждат уеб страницата на обществената медия. Джолер изяснява, че нашето държание се трансформира в артикул.

Опитите да се разплетат тези добре скрити процеси се оказват извънредно сложна задача: „ Опитахме се да създадем скица на всички способи, по които потребителите взаимодействат с Facebook и следствията от това. Направихме карта на харесванията, споделянията, търсенията, смяната на статусите, прибавянето на фотоси, другари и имена. Общо взето, всичко, което устройствата ни споделят за нас самите, в това число и разрешенията, които даваме на Facebook посредством другите приложения - да вземем за пример статусът на телефона ни, връзката с безжичен интернет и записът на аудио “, споделя професорът.

Проучването дава единствено парченце от огромната картина, а резултатите са удивителни. Трябват часове, с цел да може постъпилата информация да бъде всмукана, само че елементарно можем да видим по какъв начин данните, които непринудено предоставяме, са употребявани, с цел да се пресметна нашият етнически афинитет (термин въведен от Фейсбук), полова ориентировка, политически възгледи, обществена класа, проект за пътувания и още доста други.

Картата, която направихме, демонстрира по какъв начин всички данни - от връзките, които споделяме във Facebook, страниците, които харесваме, до нашето онлайн наличие в разнообразни ъгли на киберпространството, които са благосъстоятелност на компанията (Instagram, Whatsapp или просто уеб сайтове, които употребяват Facebook логин) - може да бъдат част от един великански алгоритмичен развой.

Той разрешава на Facebook да знае доста повече за нас, в сравнение с допускаме. С ужасяваща акуратност може да бъде изчислено дали харесвате китайска храна, от какъв брой време ходите на настоящата си работа или на какъв брой години е детето ви.

Друга карта, основана от „ Лаборатория за шерване “ се концентрира върху позволенията, които доста от нас умишлено дават на Facebook посредством доста и разнообразни приложения за мобилни устройства. Те включват обстоятелството, че обществената мрежа може да чете всичките ни текстови известия, да смъква файлове без позволение и има достъп до точната ни локация.

От години Facebook твърди, че отбраната на персоналните данни и сигурността на интервенциите в уеб страницата са от първостепенно значение. Данните от Facebook, да вземем за пример не могат да бъдат употребявани от програмистите за основаването на принадлежности за наблюдаване, а от компанията споделят, че се преценяват с законите за отбрана на персоналните данни във всички страни. Хиляди хора са били наети, с цел да пазят наличието в обществената мрежа.

Джолер, признава, че изследванията му са го създали малко параноичен по отношение на информацията, която бива качвана в обществените мрежи. Той е по-притеснен за това, което може да се случи в дълготраен проект.

Всички тези данни ще останат в ръцете на компанията. Дори в случай че водачите са виновни и заслужават доверие, то не се знае какви ще бъдат те след 20 години!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР