Данни за висока степен на вероятност за съпричастност на президента

...
Данни за висока степен на вероятност за съпричастност на президента
Коментари Харесай

Подозират съпричастност на Радев към престъпление

Данни за висока степен на възможност за съпричастност на президента към незаконна активност е открила Специализираната прокуратура в хода на следствие против сътрудници на президента. Това излиза наяве от прессъобщение на Прокуратурата на Република България.

Държавното обвиняване публично разкри какво е досъдебното произвеждане, с което е обвързван президентът Румен Радев и поради което през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев внесе до Конституционния съд запитване по отношение на имунитета му.

Става дума за следствие против командира на Военновъздушни сили ген. майор Цанко Стойков, което открива че има данни на закононарушение, осъществено от президента Румен Радев.

То не е осъществено в качеството му на президент, само че като подобен той има имунитет в този момент и това попречва наказателното гонене. Затова основният прокурор е изискал пояснение на текст от Конституцията дали може да бъде разследван президентът, защото при инспекция за назначението на Десислава Радева - в този момент брачна половинка на президента, като ПР на Военновъздушни сили, когато той е бил пълководец, се оказало, че тя е укрила документи пред КПКОНПИ, излиза наяве от известието на прокуратурата.

Ето какво се споделя в известието на прокуратурата:

" Предвид апела на президента към основния прокурор на Република България да изясни претекстовете си за отправеното запитване към Конституционния съд за наложително пояснение на член 103 от Конституцията, високия публичен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България дава следната информация:

В хода на формирано и водено от Специализираната прокуратура наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори на 22 януари 2020 година са направили повсеместен разбор на доказателствената цялост, в това число и на приобщени по делото материални доказателствени средства (събрани посредством потреблението на специфични разследващи средства експлоатирани от ДАНС, по отношение на командира на Военновъздушни сили генерал-майор Ц.Ст.). При по този начин осъществения разбор са установени данни и доказателства „ за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност, предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба – президент на Република България, като откритите възможни незаконни дейности не са свързани директно с осъществяване на службата му “.

Анализът на извършените телефонни диалози разкрива, че същите са във връзка евентуално осъществявана инспекция от КПКОНПИ във връзка с госпожа Д.Р. Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се одобри във висока степен на меродавност догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ е била осуетена заради укриване на документи.

С разпореждане от 23 януари 2020 година наказателното произвеждане е спряно, защото според Конституцията на Република България президентът се употребява с имунитет, изразяващ се в неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, със изключение на държавна измяна и нарушаване на Конституцията (чл. 103, алинея 1 от КРБ) и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене (чл. 103, алинея 4 от КРБ).

Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото вярно процесуално решение при липса на трайна процедура на Конституционен съд и Върховен касационен съд, като всяко друго такова може да бъде подхванато, респективно осъществено в нарушаване на възбраната за наказателно гонене против президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България разгласява разпореждане за прекъсване на наказателно произвеждане от 23 януари 2020 година, от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената повода за прекъсване на наказателно произвеждане, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се популяризира след позволение на наблюдаващите прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс.

Прокуратурата на Република България декларира, че всички сложени на вниманието на обществеността въпроси, са в детайли изяснени в отправеното от основния прокурор на Република България искане за наложително пояснение на чл.103 от Конституцията и по този начин оповестените материали от досъдебното произвеждане. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР