Данни за имотното състояние на бившия кмет на община Стражица

...
Данни за имотното състояние на бившия кмет на община Стражица
Коментари Харесай

Явор Божанков изнесе информация за увеличено имотно състояние на бившия кмет на община Стражица

Данни за имотното положение на някогашния кмет на община Стражица и сегашен заместител регионален шеф на област Велико Търново Детелина Борисова изнесе националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков.

Граждани са сложили пред депутата от левицата въпроси, свързани с имотното положение на Детелина Борисова като фигура от локалния политически живот. „ След информация в обществените регистри, прави усещане, че имотното положение на цялото семейство на госпожа Борисова се усилва откакто тя заема кметския пост ", изясни Божанков и добави, че документите за имотното положение са обществено налични.

При встъпване в служба през 2011г. Борисова заявява имотното си положение. След встъпване в служба нейното имотно положение и на обвързваните с нея лица - брачен партньор, майка, татко, наследник, щерка, брат, се покачва, излиза наяве от декларация по Закона за противопоставяне на корупцията от 2018 година През 2016 година някогашната кметица е придобила парцел от 2625 кв.м. с 450 кв.м. здания на цена 13,33 лева за кв.м. Справка за пазара на сходни парцели демонстрира, че пазарните цени са доста по-високи.

През 2014 година, по време на мандата на майка си, щерка й, която тогава е 22-годишна, закупува парцел от Трудово индустриална кооперация. Синът й също закупува помещение от кооперацията.

Отново по време на мандата брачният партньор Стилян Зарков Борисов купува кафе аперитив, пространства и други поземлени парцели. Майката на Борисова, която е пенсионер, през 2017 година купува имот в Стражица.

Братът на Детелина Борисова взе участие и печели публични поръчки на стойност 1 387 000 лв. със своята строителна компания „ Еврострой-ВТ ", като в нея присъединяване има и някогашната кметица. Фирмата е печелила публични поръчки за над 1,3 млн.лв. " Ще сложим въпрос дали компанията е взела участие и в поръчки на територията на община Стражица като подизпълнител ", разяснява Явор Божанков.

Народният представител напомни, че за интервала на мандата й като кмет на Стражица против Детелина Борисова има подадени два сигнала в прокуратурата. Първият е за осъществяване на СМР без изискуемите строителни бумаги при построяването на подпорна стена като част от ремонта на път VTR/III-407/ Мирово-ж.п. гара Асеново-Асеново. „ Форсирано е осъществяването няколко дни преди изборите през 2015 г за над 200 000лв. Образувана е прокурорска кореспонденция във ВТОП. " Поставяме въпроса - за какво досега няма резултат от падения сигнал, който е от 15 февруари 2016г. ", сподели Божанков. Той заяви, че вторият сигнал е за купени над 200 СИМ карти за потребностите на община Стражица. „ Разбирате, че общината няма толкоз чиновници, надлежно закупуването на толкоз доста карти е притеснително. И по този случай има сигнал в прокуратурата, който също стои без отговор ", сподели депутатът.

Явор Божанков сложи редица въпроси пред способените органи - КПКОНПИ и Прокуратурата. Техният отговор ще бъде и самобитен тест за Етичната комисия на партия ГЕРБ.

Депутатът упорства да се ревизира произходът на средствата, с които фамилията прави упоменатите покупки на парцели, коли и прочие „ Има ли спор на ползи по отношение на публичните поръчки? ", пита още Божанков. " Защо втора година няма придвижване по двата сигнала, подадени от новото управление на община Стражица и дали госпожа Борисова е надвишила пълномощията си като е почнала строителството без решение на Общинския съвет ", попита още националният представител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР