Данни за ефикасността на бустерната доза от ваксината на Pfizer

...
Данни за ефикасността на бустерната доза от ваксината на Pfizer
Коментари Харесай

Бустерната доза на Pfizer намалява рязко риска от тежко преболедуване

Данни за ефикасността на бустерната доза от имунизацията на Pfizer демонстрират внезапен спад на риска от тежко преболедуване малко след нейното слагане, заяви Ройтерс.

Данните, оповестени от израелското министерство на опазването на здравето, бяха оповестени след инспекция в здравното сп. "Лансет ".

От юли до септември, когато доминира разновидността Делта, експертите са наблюдавали повече от 1,4 милиона души, имунизирани с две дози най-малко пет месеца преди този момент. Половината от тях били получили трета доза минимум седмица преди да бъдат включени в проучването.

При получилите бустерна доза рискът от влизане в болница поради COVID-19 е по-нисък с 93 %, от тежко боледуване - с 92 %, а от гибел поради COVID-19 - с 81 %.

Средната възраст на обхванатите от проучването хора е 52 години. Участниците и в двете групи - получили или неполучили бустерна доза, живеели сходно и здравословното им положение било сходно.

Изследването не е следено рандомизирано и данните не потвърждават причинно-следствена връзка. Колко продължава отбраната, още не е ясно. Никой от участниците не е проследен повече от два месеца, а за половината интервалът е бил по-малко от две седмици.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР