Данни от космическият апарат "Касини" разкриха, че пръстените на Сатурн

...
Данни от космическият апарат "Касини" разкриха, че пръстените на Сатурн
Коментари Харесай

Пръстените на Сатурн са сравнително млади

Данни от галактическият уред "Касини " разкриха, че пръстените на Сатурн са се образували относително късно в историята на Слънчевата система, оповестиха международните осведомителни организации.

Учени от университета "Сапиенца " в Рим пресметнаха масата на пръстените въз основата на гравитационните измервания на планетата, направени от "Касини ". Така откриха, че те са се образували преди 100 милиона години до 10 милиона години - през последните два % от възрастта на Сатурн.

Сатурн е на 4,5 милиарда години, както и останалите планети в Слънчевата система. Земята преди 100 милиона години е била в епохата на динозаврите.

Откритието опонира на съществуваща доктрина, че пръстените на Сатурн са се образували малко след самата планета. Специалистите, които не бяха съгласни с нея, до момента не разполагаха с основни данни в доказателство.

Сатурн е шестата планета от Слънцето. По величина в Слънчевата система я превъзхожда единствено Юпитер. И четирите газови колоси в Слънчевата система имат пръстени, само че най-големи и зрелищни са тези на Сатурн. Диаметърът им е към 282 000 км. Многобройните тънки пръстени се състоят от 99 % лед и 1 % силикатни частици от междупланетните парчета.

Масата на сатурновите пръстени се оказа 45 % по-малка, в сравнение с посочваха предходните калкулации въз основата на данни от 80-те години на предишния век от апарата "Вояджър ". По-леката маса демонстрира и по-малка възраст.

Пръстените на Сатурн още са ярки. Ако бяха по-стари, щяха да са потъмнели от прашинките в тях.

Според експертите пръстените са се образували, когато огромна ледена комета или луна се е доближила прекомерно до Сатурн и се е разпаднала поради гравитационните сили или конфликт с естествените спътници на планетата. Сатурн има 62 известни луни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР