Данни от доклад за икономическо развитие на малките областни центрове

...
Данни от доклад за икономическо развитие на малките областни центрове
Коментари Харесай

Доклад: Кметовете на малките общини да се стремят към данъчна автономност

Данни от отчет за икономическо развиване на дребните регионални центрове демонстрира, че кметовете ще би трябвало да се стремят към данъчна самостоятелност от страната. Изследването е на Експертния клуб за стопанска система и политика.

Как се развиват общините и на какво би трябвало да наблегнат в стопански проект - вижте в репортажа.

Малки регионални центрове, които изостават в икономическото си развиване. Това е заключението на анализаторите от Експертен клуб за стопанска система и политика, които са избрали като най-характерни Смолян, Ловеч, Кърджали, Кюстендил, Разград, Монтана, Търговище и Силистра. Това са областите с минимум градско население.
Георги Вулджев - основен редактор на ЕКИП: Всички от обсъжданите области изостават от междинните за страната равнища на Брутният вътрешен продукт и брутна добавена стойност.
Сред тях с най-ниско равнище на икономическо развиване е Ловеч. А с най-голям Брутен вътрешен артикул на глава от популацията е Монтана. Там има и най-сериозен напредък на туризма - 151% за последните 10 години. Същевременно индикаторите за претовареност в региона са най-лоши. Колкото до най-хубавите хонорари, първенецът е различен.
Георги Вулджев - основен редактор на ЕКИП: Най-високи са заплатите в Разград, където се следи спад на разликата по отношение на междинната за страната
Междувременно при всички останали общини разликата със междинното заплащане в страната става все по-голяма. Иначе по икономическа интензивност и претовареност водач е Смолян. Същевременно има най-лоша инфраструктура и е най-задлъжнялата община - с над 13 милиона лв.. Наблюдава се напредък с над 35% на общинския дълг там, до момента в който при всички останали общини има спад. В същото време данните демонстрират, че точно в Смолян и Монтана са усвоили в пъти повече европейски средства спрямо останалите.

Стоян Панчев - икономист: Местните общини строят инфраструктура, по-късно не могат да я поддържат.
След това стартират да се натрупат задълженията и стартира още по-голямо разчитане на централната власт.

Затова от Експертен клуб за стопанска система и политика предлагат данъчната децентрализация. Така съгласно тях проблемите на локално равнище ще се позволяват доста по-лесно.

 Проучване на Проучване на "Тренд ": Какъв би трябвало да е идеалният кмет?
Какъв е идеалният кмет съгласно българите? Той е почтен, познава потребностите на хората, не е нахален и не приказва празни приказки. Това демонстрира постоянно про...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР