Данни от 2019 година, показват че за четири месеца България

...
Данни от 2019 година, показват че за четири месеца България
Коментари Харесай

България е рекордьор по внос на сухо мляко

Данни от 2019 година, демонстрират че за четири месеца България е внесла 2 736 тона изсъхнало мляко. Страната ни внася повече, в сравнение с Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия.
В мандра в силистренското село Искра всеки ден се създават сред два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един кг сирене, двойно повече за кг кашкавал.
„ Най-хубавият български млечен артикул става от същинско мляко. Самият консуматор е привикнал с този усет. За нас е разумно в качествени артикули да не влагаме друго с изключение на български млека, изкупени от български ферми”, сподели притежателят на мандрата Илхан Шахин.
Всеки литър мляко коства на мандрата сред 65 и 85 стотинки. Изчисления демонстрират, че няма по какъв начин кг кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лева, а сирене за 8 лева
Ако в сиренето обаче имаше изсъхнало мляко, то щеше да коства на половина – към 4.50 лева за кг.
Според производителя качеството си има цена и тя би трябвало да е главен знак при избора на млечни артикули.
„ Цената е един от най-хубавите ориентири, само че не е единственият. Попадали сме на скъпи артикули, които са били явни ментета. Наистина няма по какъв начин да има сирене за пет лв., само че това, че коства 12 лева – също не е гаранция”, уточни доктор Сергей Иванов от Асоциация „ Активни потребители”.
„ Основната причина за вноса на изсъхнало мляко е неналичието на българска суровина. Когато отглеждането на животни не може да даде задоволително количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина извън. Ние имаме недостиг, само че и съществуват производители, които са напълно в един бранш, в който се пробват да смъкват цената по всевъзможен начин”, добави Иванов.
„ Най-опасно за здравето е потреблението на хидрогенирани мазнини в производството. Ние желаеме те да бъдат неразрешени. Това се разяснява към този момент пет години, само че резултат няма”, сподели още Сергей Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР