Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма.

...
Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма.
Коментари Харесай

Експерт: Не мийте плодовете и зеленчуците със сапун, това е по-опасно

Данни новият ковид да се предава посредством храна към този момент няма. Рискът при извършване на покупки е по-скоро от хората в близост в магазина, изяснява микробиологът доктор Доналд Шафнър.Експертът по сигурност на храните в университета Рътгърс дава отговор на въпроси, които тревожат съвсем всеки жител, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според доктор Шафнър е неуместно покупките да се държат на балкона три дни, изключително развалящите се. В този съвет обаче има и зрънце истина, тъй като е известно, че вирусът постепенно се дезактивира на стайна температура, като полуживотът му е към осем часа. Това обаче би се основавало на догатката, че всички покупки са нечисти и самото им допиране може да докара до болест, което не е правилно.

Идеята да се дезинфектират всички опаковки и торби след прибиране от пазар също не е научно обоснована. Ако човек се тормози, че опаковките може да са нечисти, е най-добре да измие ръцете си, преди да стартира да се храни. Миенето на ръцете преди хранене е целесъобразно и когато няма пандемия.

Миенето на пресни артикули със сапун също е извънредно непрепоръчително. Сапунът не е предопределен за храни и в случай че останки от него бъдат погълнати, може да провокира гадене, повръщане, диария. Актуалните рекомендации, в това число и на американското Управление за надзор над питателните артикули и медикаментите, са пресните плодове и зеленчуци да се мият със студена вода.

Много хора употребяват торби за многократна приложимост по екологични съображения. Те, даже и да няма пандемия, би трябвало постоянно да се перат. На доктрина по тях да могат да полепнат микроорганизми, в това число и новият ковид в магазина. Най-голямата заплаха по време на извършване на покупки обаче са другите хора в близост. Пазарските торби могат да се държат в автомобила. След като извадите продуктите си, би трябвало да измиете ръцете си, даже и да няма пандемия, припомня доктор Шафнър.

Рискът в магазините може да бъде понижен с дезинфектиране на ръцете. Някои магазини оферират дезинфектанти и обработват пазарските колички. Това е отлична процедура. При сегашните условия е добре да съкратим времето за извършване на покупки. За това е подходящо да си вършим лист. В магазините би трябвало да се съблюдава отдалеченост, целесъобразно на 1,8 м. След излизане от магазина, е добре да се употребява дезинфектант, предлага доктор Шафнър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР