Дания вече ще участва във военни мисии и отбранителни действия

...
Дания вече ще участва във военни мисии и отбранителни действия
Коментари Харесай

Дания поиска да участва във военни мисии на ЕС

Дания към този момент ще взе участие във военни задачи и отбранителни дейности на Европейски Съюз по света.

Външният министър Йепе Кофод връчи през днешния ден на висшия представител за външната политика Жозеп Борел писмо, с което скандинавската страна уведомява, че страната му желае да взе участие в Общата политика за сигурност и защита (ОПСО). Това стана при започване на Съвет „ Външни работи “ в Люксембург.

„ Европейската политика за сигурност и защита, както и европейските полезности въобще са съществено застрашени от ужасяващата експанзия на Русия в Украйна. И по тази причина е значимо да бъдем дружно “, съобщи Кофод.

През 1993 година Дания получи правото на редица изключение от някои европейски политики, измежду които и ОПСО. Родината на Хамлет остава и единствената страна членка, която не е задължена да одобри еврото.

Причина за решението за присъединяване в ОПСО е съветското навлизане в Украйна на 24 февруари. В резултат при започване на юни бе призован референдум. 66,9 на 100, или две трети от популацията на страната, гласоподаваха „ за “.

„ Две трети са много. Датчаните ясно показаха волята си. Така Европейски Съюз ще бъде по-силен, ще увеличим потенциала ни на деяние “, сподели Борел.

Той даде обещание Европейски Съюз да предприеме всички стъпки по бързото и изцяло включване на Дания в своите военни задачи и интервенции.

Заради съветската експанзия други две скандинавски страни – Швеция и Финландия, подадоха молби за участие в НАТО. Дания от дълго време е част от Северноатлантическия пакт
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР