Дания във вторник стана първата страна от Европейския съюз, която

...
Дания във вторник стана първата страна от Европейския съюз, която
Коментари Харесай

Дания първа в Европа се връща към към нормалния живот

Дания във вторник стана първата страна от Европейския съюз, която анулира всичките си ограничавания против Ковид-19, съобщи Агенция Франс Прес. Тя счита да се оправи с по-лекия вид на Омикрон, макар рекордния брой случаи, разчитайки на високата степен на имунизация.

След първия опит за унищожаване на всичките ограничавания сред септември и ноември, скандинавската страна още веднъж се отхвърля от маските за лице, здравните пропуски и лимитираното работно време за питейни заведения и заведения за хранене.

" Толкова съм щастлива, че всичко това ще свърши на следващия ден. Добре е за живота в града, за нощния живот, просто да има опция да бъдем на открито по-дълго ", сподели 17-годишната студентка Теа Сковгаард пред Агенция Франс Прес в навечерието на анулацията на ограниченията.

Нощните клубове още веднъж отварят порти във вторник, когато завършват и рестриктивните мерки за броя на хората, позволен за събирания на закрито.

Остават единствено няколко ограничавания по границите на страната за неимунизирани пасажери, идващи от страни отвън Шенген.

Облекчаването идва, защото Дания записва към 40 000-50 000 нови случая на Ковид-19 на ден, или съвсем един % от 5,8 милиона поданици на страната.

„ Имаме извънредно висок обсег на възрастни, имунизирани с три дози “, сподели епидемиологът Лоне Симонсен от университета в Роскилде за Агенция Франс Прес.

Повече от 60 % от датчаните са получили трета доза - един месец преди графика на здравните управляващи - в съпоставяне със приблизително равнище за Европейски Съюз от малко под 45 %.

Здравните управляващи пресмятат, че 80 % от популацията, в това число преболедувалите неотдавна, е предпазено против тежки форми на болестта.

„ Тъй като Омикрон не е тежко заболяване за имунизираните, ние имаме вяра, че е рационално да се отстранен рестриктивните мерки “, сподели Симонсен.

Широкото разпространяване на разновидността на Омикрон също се чака да докара до " по-здрав и дългогодишен имунитет ", което ще помогне на страната да отблъсне бъдещи талази, сподели тя.

Две години след експлоадирането на Ковид-19, датската тактика се радва на необятна поддръжка вкъщи.

В изследване, оповестено в понеделник от всекидневника Politiken, 64 % от интервюираните датчани споделиха, че имат вяра в политиката на държавното управление по отношение на Ковид-19.

В бъдеще датчаните ще носят персонална отговорност, сподели Симонсен.

„ Без пропуск за Ковид-19 ще има прекачване на отговорността “, сподели тя.

Датчаните все по-често употребяват домашни проби за разкриване на зараза, само че в този момент те последователно се отстраняват, а вместо това на всеки със признаци се предлага да остане вкъщи.

Датската здравна работа сега „ предлага “ тези, които имат позитивна проба, да се изолират за четири дни, до момента в който контактните случаи към този момент не би трябвало да се слагат под карантина.

Маските за лице и здравните пропуски също се предлагат за визити в болница.

Правителството съобщи, че не чака да се наложи още веднъж да се върне към нови ограничавания, само че остана внимателно оптимистично.

„ Не можем да предоставим никакви гаранции, когато става въпрос за биология “, сподели министър председателят Мете Фредериксен предходната седмица, когато разгласи завръщането на страната „ към живота, който познавахме преди ковид “.

„ Наистина е хубаво, че това свършва, само че дали в действителност ще живеем без никакви ограничавания в този момент? Съмнявам се “, сподели Силле Хьорт, продавач в заведение за бързо хранене, припрян да види още веднъж лицата на своите клиенти без маски.

Това е вторият път, когато Дания се пробва да се върне към метода на живот отпреди пандемията.

На 10 септември страната анулира всички свои ограничавания, преди да вкара още веднъж някои от тях при започване на ноември.

Тогава музеите, кината, театралните и концертните зали бяха затворени тъкмо преди Коледа и още веднъж отворени при започване на януари.

Изправени пред по-ниско равнище на хоспитализации спрямо предходни талази, няколко европейски страни, в това число Франция, Ирландия и Англия, оповестиха повдигане или доста понижаване на рестриктивните мерки, макар рекордните или доста високи случаи.

„ Две години след пандемията популацията в множеството страни е достигнало високи равнища на имунитет от ваксини или натурален имунитет след преболедуване “, сподели Симонсен.

„ Така завършва, съдейки по това, което видяхме с историческите пандемии “.

Според Световната здравна организация 73 % от европейското население се е заразило с Ковид-19 най-малко един път от януари 2020 година

Тайра Краузе от датската институция за публично здраве и научни проучвания SSI сподели в това време, че чака Ковид-19 да се завърне на постоянни талази, „ като грип “.

„ Може да се наложи да имунизираме рисковите групи преди есента, с цел да предотвратим тежки случаи “, сподели тя пред научното списание Videnskab.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР