Дания съобщи вчера, че подновява епизодичните проверки по границата с

...
Дания съобщи вчера, че подновява епизодичните проверки по границата с
Коментари Харесай

Дания връща контрола по границата с Швеция заради трансгранична престъпност

Дания заяви през вчерашния ден, че възобновява епизодичните инспекции по границата с Швеция поради серията от детонации и престрелки на своя територия, за които се упрекват престъпни групи, свързани със северната й съседка, предадоха ДПА и " Ройтерс ".

Проверките ще стартират на 12 ноември и няма да се правят непрестанно, а " няколко път седмично " и ще бъдат " забележими ", сподели пред кореспонденти министърът на правораздаването Ник Хекеруп.

Засега се планува тези епизодични инспекции да продължат 6 месеца и да се ползват на фериботните терминали, на влаковете и по 16-километровия мост Оресунд - шосейна и железопътна връзка сред двете страни. Очаква се това мощно да затрудни хилядите жители на двете страни, които работят в прилежащата и всекидневно пътуват до работните си места през границата.

Министърът уточни като образци за " сериозна трансгранична престъпност " детонацията в постройката на датската данъчна организация в Копенхаген през август и двойното ликвидиране при престрелка край Копенхаген. Двама мъже шведи са в прелиминарен арест по съмнение за причастност към гърмежа в данъчната организация.

Сред другите ограничения, оповестени от правосъдното министерство, са слагането на повече видеокамери за следене, по-строги присъди за владеене на експлозиви и основаването на профилирано звено за битка с трансграничната престъпност.

Датското държавно управление счита също по този начин да продължи епизодичните инспекции само че граничните пунктове с Германия, въведени през 2016 година поради европейската миграционна рецесия, напомня ДПА.

Швеция също вкара краткотраен граничен надзор през ноември 2015 година, откакто в предходните месеци записва рекорден брой от 163 хиляди молби за леговище, като се базира на условия за сигурността. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР