Дания планира да облекчи някои от карантинните мерки, наложени заради

...
Дания планира да облекчи някои от карантинните мерки, наложени заради
Коментари Харесай

Дания се готви за облекчаване на карантината. СЗО предупреждава срещу едновременно отменяне на всички мерки

Дания възнамерява да облекчи някои от карантинните ограничения, наложени поради ковид, предадоха ДПА и Ройтерс.

От 15 април ще възобновят работа яслите и детските градини. Учениците от първи до пети клас ще се върнат в образователните стаи, съобщи нощес премиерката Мете Фредериксен, съгласно която това е " първата внимателна фаза " на връщането на страната към обикновено действие. Датчаните обаче би трябвало да се приготвят за обстоятелството, че наложените ограничавания ще останат в продължение на месеци, добави премиерката.

Дания беше една от първите страни в Европа, подхванали прецизни ограничения за прекъсване на разпространяването на ковид, напомня ДПА. По последни данни в страната бяха регистрирани близо 4700 случая на заразяване и съвсем 200 души станаха жертва на заболяването.

По-рано шефът на програмата за изключителни здравни обстановки на СЗО лекар Майкъл Райън съобщи, че страните, които желаят да анулират ограничаващите си ограничения за ковид, би трябвало да го вършат последователно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

" Карантината в доста обстановки е потвърдила успеваемостта си за попречване на разпространяването на ковид. Тази карантина обаче води и до съществени стопански усложнения ", означи той, само че акцентира, че " евентуално ще е неприятна концепция да се анулират всички ограничаващи ограничения по едно и също време ".

Тези ограничавания съгласно Райън би трябвало да анулират малко по малко паралелно с разбор на данните и подсилване на здравните системи за отбягване на появяването на нови случаи. Трябва да има подготвени системи за засичане на случаи, следене на контакти, карантиниране на вероятни инфектирани и всеобщо тестване, посочи специалистът от СЗО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР