Дания не е изпълнила европейските си задължения, като е оставила

...
Дания не е изпълнила европейските си задължения, като е оставила
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отсъди срещу Дания в битката за фетата


Дания не е изпълнила европейските си отговорности, като е оставила производителите си да продължат да изнасят сирене със предпазено название за генезис " фета ", постанови през днешния ден Съдът на Европейски Съюз, представен от Франс прес. Той  е бил сезиран от тъжба, в която са се обединили Кипър и Гърция.

Фетата е предпазено название на европейско ниво от 2002 година С решение от 2005 година правосъдният орган на Европейски Съюз резервира правото единствено за производители, основани в Гърция, да наименоват " фета " емблематичното овче сирене, отхвърляйки германско-датско обжалване.

Дания обаче е разрешила на производителите си да продължат да употребяват наименованието, когато изнасят продукцията си отвън Европейски Съюз. В резултат на това Европейска комисия, подкрепена от Гърция и Кипър, е сезирала правораздаването.

Дания не е изпълнила отговорностите си, като не е спряла да употребява наименованието " фета " за сирена, предопределени за експорт към трети страни, постанови през днешния ден Съдът на Европейски Съюз.

Скандинавската страна е трябвало да предотврати и спре това потребление на наименованието на територията си, се показва в официално съобщение на правосъдната институция с централа в Люксембург.

Съдът на Европейски Съюз счита, че в дадения случай Дания не е нарушила отговорностите си за " лоялно съдействие ".

Съгласно разпоредбите на Съда на Европейски Съюз Дания би трябвало да извърши решението допустимо най-скоро. Ако Европейска комисия реши, че страна членка не е изпълнила решение, тя може още веднъж да подаде тъжба, искайки този път да бъдат наложени парични наказания.

Гърция упълномощи през юни 2020 година Европейски Съюз да започва процедура против Дания за хипотетично заграбване на предпазено название за генезис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР