Дания може да въведе финансови стимули при покупка на електромобил,

...
Дания може да въведе финансови стимули при покупка на електромобил,
Коментари Харесай

След срива на Tesla, Дания отново обича електромобилите

Дания може да вкара финансови тласъци при покупка на електрически автомобил, след трагичен спад в продажбите на екологичните транспортни средства.

" Имаме данъчни облекчения за електрически коли и бихме могли да обсъдим дали би трябвало да бъдат по-големи. Не бих го изключил ", съобщи пред Bloomberg министър председателят Ларс Локе Расмусен.

Всички нови тласъци ще бъдат оповестени дружно с държавен проект за увеличение на потреблението на чиста сила след лятото, добави Расмусен.

Продажби на електрически коли в Дания спаднаха фрапантно - от близо 5000 през 2015 година до към 700 през 2017 година - откакто управляващите преустановиха дотациите, каквито оферират Норвегия и Германия. Действията на държавното управление нанесоха тежък удар на продажбите на Tesla, чиито Model S доминираше локалния пазар.

С дизеловото гориво, изпаднало в неподходящо състояние в цяла Европа след абсурда " Дизелгейт ", Дания разисква кои видове транспортни средства би трябвало да бъдат насърчени и кои лимитирани.

Правителството е подложено на тежки рецензии поради безразборното понижаване на таксите за регистрация, които подкопаха тласъците за пазаруване на екологични транспортни средства, вместо на такива, употребяващи изкопаеми горива. Дания няма лична автомобилна индустрия и има едно от най-високите вносни мита в света.

Опозицията усили натиска върху ръководещите, като разгласи проектите си да забрани продажбата на дизелови коли до 2030 година, в случай че завоюва изборите, които би трябвало да се проведат до юни 2019 година

Еталон за чиста сила

Правителството на Расмусен се опита да затвърди репутацията си на образец за насърчаването на чистата сила, като даде обещание да отпусне 12 милиарда крони (2 милиарда долара), с които страната да се освободи от изкопаемите горива до 2050 година

Предложенията включват офшорен вятърен парк с потенциал 800 мегавата, който ще бъде една от най-големите в света, вложения в биогаз и провеждането на държавен търг, където ще се съревновават разнообразни зелени технологии за производството на най-евтината електрическа енергия.

В същото време Дания понижава дотациите за възобновима сила, като твърди, че технологията е съвсем подготвена да се устоя сама.

Вече достигнахме стадий, в който " можем да продължим да построяваме потенциал, без безусловно да влагаме парите на данъкоплатците. Това е първият път в датската история, когато можем да станем едноврменно по-зелени и по-евтини ", уточни Расмусен.

Дания е дом на най-големия производител на вятърни турбини в света - Vestas Wind Systems и най-големия оператор на офшорни вятърни паркове - Orsted.

Правителството също по този начин се надява, че намаляването на налозите върху електрическата енергия ще насърчи повече хора да изхвърлят домашното отопление, основано на изкопаеми горива. Миналата година 43% от потреблението на електрическа енергия в Дания пристигна от вятърната сила, международен връх, като съотношението се чака да се усили през идващите години.

Целта е стопанската система да стане по-екологична и по-малко уязвима от нестабилните пазари на първични материали. " Ето за какво предлагаме да се понижат налозите върху електрическата енергия, да се увеличи търсенето и да се подсигурява, че зелената сила е по-конкурентоспособна по отношение на изкопаемите горива ", изясни министър председателят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР