Дания може да има по-голяма роля в Европа. Това заяви

...
Дания може да има по-голяма роля в Европа. Това заяви
Коментари Харесай

Макрон: Дания може да има по-голяма роля в ЕС

Дания може да има по-голяма роля в Европа.

Това съобщи през днешния ден в Копенхаген френският президент Еманюел Макрон. Той се застъпи за по-тясно единен Европейски съюз и континент, който поема по-голяма отговорност за личната си защита, съобщи Българска телеграфна агенция,цитирайки АП. През първия ден от двудневната си аудиенция в Дания Макрон посочи, че Европейски Съюз не би трябвало да разчита толкоз доста на Съединени американски щати за своята сигурност. Във връзките на Европейски Съюз с Дания има специфична уговорка за отвод от присъединяване в общата защита, което значи, че тя не взе участие във военната политика. Датското държавно управление и болшинството от законодателите желаят този писмен отвод от присъединяване в защитата да бъде отстранен, само че се двоумят дали да свикат референдум по въпроса, откакто две предходни гласувания се провалиха.

"Смятам, че Дания е прекомерно сдържана към европейските си задължения ", сподели Макрон на конференция след диалози с датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен. "Мисля, че Дания може да има по-голяма роля в Европа ", добави той. "Не приканвам за референдум, а за спор и той не би трябвало да бъде просто черно-бял ", сподели Льоке Расмусен.

В програмата на Макрон е и посещаване на мястото, където на 14 февруари 2015 година в Копенхаген беше осъществен атентат, взел две жертви и ранил петима души. Тогава на събитие, обвързвано със свободата на словото, на мястото на нападението беше и посланикът на Франция Франсоа Зимре. Присъстващите бяха нападнати от уединен мохамеданин, който откри безразборна пукотевица и умъртви фен, само че Зимре не пострада. По-късно същият причинител, Омар Абдел Хамид ел Хусейн, взе участие в пукотевица пред основната синагога в Копенхаген и умъртви охранител. Няколко часа по-късно нападателят беше премахнат. Утре Макрон отпътува за Хелзинки, където ще се срещне с финландския си сътрудник Саули Нинистьо и с премиера Юха Сипиле.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР