Дания и Нидерландия са двете страни, присъединили се към българското

...
Дания и Нидерландия са двете страни, присъединили се към българското
Коментари Харесай

Дания и Нидерландия стоят зад българското вето за Северна Македония

Дания и Нидерландия са двете страни, включили се към българското несъгласие за. Това оповестява за “ ” дипломатически източник. По-рано депутатът от македонската ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски написа във Фейсбук, че “изглежда България не е сама, а има дискретна дипломатическа поддръжка от още минимум две страни - членки на Европейски Съюз, в блокирането на македонските договаряния за присъединение към общността.
Милошоски прибавя, че няколко членки на Европейски Съюз като Франция, Гърция, Италия и Нидерландия са срещу приемане на изводи или преговорна рамка единствено за Албания. Източникът на “24 часа ” удостовери, че в действителност, въпреки и да няма такива противоречиви въпроси като със Северна Македония, по преговорната рамка на Албания има мощно отрицание. На срещата на равнище посланици в Брюксел България блокирала освен преговорната рамка, само че и заключенията за Северна Македония, след което немското председателство прекъснало полемиката, защото нямало консенсус.
 Бившият македонски министър председател Бучковски става специфичен представител за България Бившият македонски министър председател Бучковски става специфичен представител за България
Правителството на Република Северна Македония дефинира някогашния министър председател и боен министър Владо Бучковски за специфичен представител на прочие..
Темата за разширението ще бъде сложена още веднъж на срещата на посланиците от Европейски Съюз на 7 декември. На идващия ден пък е плануван Съвет по общи въпроси, на който още веднъж ще се разисква преговорният развой на Северна Македония. Македонският народен представител прецизира, че някои страни от съюза изразили благосклонности към напъните на Северна Македония и се оповестили за старт на договаряния, без да се включват двустранните въпроси като определящи. Германската позиция е, че България и Северна Македония би трябвало да се схванат двустранно по въпроса за езика и името, само че София твърдо упорства, че всички останали противоречиви въпроси би трябвало да се включат в глава “Други ”, с което немското председателство не било според.
Еврокомисарят за разширението Оливер Вархей изиска от Северна Македония да постави спомагателни старания, с цел да се откри решение, задоволително и за двете страни. Вархей призна, че не е оптимист, че преговорните рамки за Северна Македония и Албания ще бъдат признати и двете страни ще стартират договаряния за участие в Европейски Съюз тази година. Според него възможностите да се откри решение са дребни. В оповестен в четвъртък разбор на изданието “Политико ” се споделя, че доста дипломати упрекват Вархей, тъй като бил доста мек към София по блокадата.
“Сигурен съм, че ще намерим решение за разногласията с България, само че не за 7 дни, може би ще би трябвало повече време ”, съобщи новоизбраният специфичен представител на Северна Македония за България Владимир Бучковски. Бившият македонски министър председател счита, че Скопие има съществени причини, които е показало пред България, само че отхвърли да заяви какви стъпки ще се подхващат през идващите дни. “Аз поради своя опит няма да приема с нашите български другари да изпращаме послания посредством медиите. По-добре е да се мълчи, с цел да стигнем до мечтаното решение. Нашата комисия работи интензивно, имаме принадлежности, които предлага Договорът за другарство ”, сподели Бучковски. Той добави, че като специфичен представител на страната се надява със своя опит и с доверието, с което се употребява в България, да потвърди волята на държавното управление за осъществяване на отговорностите по контракта. Бучковски изрази убеденост, че може да се откри решение, което да разблокира процеса на интеграция в Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР