Дания е спряла хуманитарна помощ на стойност 65 млн. крони

...
Дания е спряла хуманитарна помощ на стойност 65 млн. крони
Коментари Харесай

Дания спря 10 млн. долара помощ за Танзания заради коментари срещу гейовете

Дания е спряла филантропична помощ на стойност 65 млн. крони (9,8 млн. долара) за Танзания след " неприемливи хомофобски мнения " от почитан политик, заяви датският министър на развиването Ула Торнаес, представен от Би Би Си.

Тя не е посочила името на танзанийския политик, само че акцентира, че е " доста разтревожена " от мненията .

През предишния месец Пол Маконда, комисар на комерсиалната столица Дар ес Салаам, прикани обществеността да оповестява на полицията за обвинени гейове. Той съобщи, че ще сътвори екип от контрольори, които да залавят гейове .

Хомосексуалните дейности са противозаконни в Танзания и са наказуеми с до 30 години затвор . Кореспонденти в страната свидетелстват, че изказванията против хомосексуалните са се нараснали след изборите през 2015 година, в които беше определен президентът Джон Магуфули.

През 2017 година заместник-министърът на опазването на здравето отбрани опасност за издание на лист на гейовете.

" Много съм разтревожена от отрицателното развиване в Танзания. Последно от изцяло неприемливите хомофобски изказвания на комисар ", разяснява Торнаес в " Туитър ", допълвайки: " Затова взех решение да спра 65 млн. крони за страната. За Дания е от решаващо значение зачитането на правата на индивида . "

Дания е вторият по величина донор за Танзания.

Торнаес също по този начин е отсрочила планувано посещаване в източноафриканската страна.

От държавното управление на Танзания към момента не са коментирали.

Маконда, който е корав съдружник на президента, съобщи през предишния месец, че очаквал интернационална рецензия за позицията си, само че добави: " Предпочитам да гневя тези страни, вместо да гневя Бога . "

Тогава държавното управление се дистанцира от неговите възгледи, изтъквайки, че " той единствено изрича персоналното си мнение ", а не държавната политика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР